Kezdeményezés

2024.03.22. 16:09

Ültessünk, hogy élhessünk! A szombathelyi Annunciáta rendház udvarán telepítettek tíz almafát

A KDNP országos kampányának keretében ezúttal Szombathelyen a Magvető Tanodának is otthont adó Annunciáta rendház udvarán ültettek el tíz almafát.

Horváth Zoltán Szabolcs

Kereszténydemokrata Néppárt Vas Vármegyei Szervezete 2024. március 22-én facsemetéket ültet az egykori Annunciáta Ház kertjében (Szombathely, dr. István Lajos krt. 1.). Az esemény meghívóját küldöm számotokra. Ültessünk, hogy élhessünk! KAPCSOLÓDÁS A KDNP CÉLJAIHOZ Célunk, hogy a következő nemzedékek számára is megőrizzük a Kárpát Medence értékeit, melynek egyik fontos eleme az őshonos növényfajok védelme. A lokális biodiverzitást erősítjük, a közösségteremtő faültetési programokkal pedig a szociális diverzitást is növelhetjük. Mi magyarok, közösen, összefogással megőrizzük az örökségünket. Az Alaptörvény fontos sarokköve és egyben az egész „alkotmányos” filozófia átfogó alapelve az általános, vagyis mindenkire kiterjedő környezetvédelmi kötelezettség deklarálása. A teremtésvédelemről nem elég beszélni, aktívan cselekednünk kell! A faültetés a környezettudatosság egyik jelképe, a jövőbe vetett bizalom kifejeződése. Aki fát ültet, annak átgondolt és hosszú távú céljai vannak. A faültetés az egyik legnemesebb és legszebb cselekedett, amit a Földünk élővilágáért és a klímaváltozás hatásainak a csökkentéséért tehetünk. Faültetési felhívásunk szimbolikus üzenete, hogy az elültetett facsemeték növekedésével együtt a KDNP családja is egyre terebélyesedik. FA, MINT JELKÉP Minden egyes templom, szent liget közepére fát ültettek őseink. A Bibliában is találhatunk utalást az “Életfára”. Az ÉLETFA mindenütt az Édenkert, vagy Liget közepén helyezkedik el. A fa jelképezi szellem, lélek és test hármasságát. A hatalmas gyökerű, terebélyes lombú fa ősi jelképe a családnak. Szimbóluma az örök fejlődésnek, a növekedésnek, a változásnak és a megújulásnak, de az örökzöldek révén az öröklétnek és az állandóságnak is. Ha megfigyeljük egy fa felépítését és életciklusait, a

Többek között Azbei Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, dr. Székely János szombathelyi megyés püspök, valamint Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központjának rektori biztosa, a Fidesz-KDNP helyi polgármester-jelöltje is részt vett azon az eseményen, amellyel a szervezők az élő környezetünk védelmére, valamint a jövőbe vetett hit fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet. Az ültetést követően dr. Székely János áldotta meg azokat a facsemetéket, amelyek idővel úgy tisztíthatják meg a környék levegőjét, ahogyan Krisztus szeretete tisztítja meg a világot.

Az Annunciáta rendház udvarán megtartott ünnepség elején a „házigazda” dr. Székely János szombathelyi megyés püspök köszöntötte a megjelenteket, majd többek között azokról a gyerekekről beszélt, akik a Magvető Tanoda segítségével próbálnak meg boldogulni a világban. Elmondása szerint ezek a fiatalok a szívükbe kapják azokat a magokat, melyek kikelve utat mutathatnak nekik abban is, hogy miként tudják megvédeni a környezetüket.

A szombathelyi megyés püspök után az országos akciót elindító Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, Azbei Tristan államtitkár vette át a szót, aki a teremtett világ iránti felelősségről szólt. Véleménye szerint az ember azzal a kerttel gazdálkodik, amit Istentől kapott, és a mi dolgunk az, hogy ezt megóvjuk a saját magunk és a következő generációk számára. Befejezésképpen pedig azt az élményét idézte fel a Hungary Helps Program vezetője, amit Libanonban élt át, amikor a helyiek nem pénzt, nem élelmet kértek a segélyszervezettől, hanem olajfákat, melyek számukra a jövőbe vetett hitet jelképezték, emellett pedig megélhetést is biztosíthattak a későbbiekben nekik.

Dr. Melega Miklós, a KDNP szombathelyi szervezetének elnöke a Zöldpolitikáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a világot mi az unokáinktól kaptuk kölcsönbe, és a mi dolgunk, hogy vigyázzunk rá, mielőtt továbbadnánk azt.

A beszédek, köszöntők után a megjelentek közösen ültették el azt a 10 almafát, ami a jövőbe vetett hitet is jelképezheti.

- Úgy gondolom, hogy aki fát ültet, az a jövőbe fektet be, mivel ezek a növények a gondoskodást meghálálva idővel termést hoznak majd. Én átvitt értelemben pontosan ezt szeretném tenni Szombathelyen. Jó lenne, ha közösen megálmodnánk egy jövőképet, amit megvalósítva a városunkat a fejlődés irányába tudnánk előmozdítani. Úgy, mint ahogyan a jó kertész teszi ezekkel az almafákkal – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva Lenkai Nóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában