Szakmai találkozó

2024.03.20. 15:00

Vegyük észre és éljük meg a boldogságot! – Tapasztalatcsere Vépen a 3. Boldog Iskolák Találkozóján - fotók

A Szombathelyi Tankerületi Központ Boldog Iskoláinak és Örökös Boldog Iskoláinak képviselőit hívta szerdán szakmai találkozóra a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

A központ iskolái közül eddig 12 csatlakozott a Boldog Iskola programhoz. A szerdai volt a harmadik találkozójuk, amelyen megbeszélhették tapasztalataikat és hogy mit adott diákjaiknak a program. A meghívott vendégeket, köztük a már csatlakozott intézmények képviselőit, a Hatos-iskola pedagógusait és a szülőket, diákokat is köszöntötte az aulában Molnár Krisztina igazgató.

„Ne vágyakozzunk nagy örömökre, mert észrevétlenül elmegyünk az élet igazi örömei mellett” – fogalmazta meg. S hogy mi kell a boldogsághoz? Nincs két egyforma válasz: mindenki máshogy közelíti meg, mindenki különleges érzést szeretne átélni. Ha pedig boldogságszakértőt akarunk kérdezni, kizárólag saját magunkhoz érdemes fordulnunk, mondta. Majd felidézte: 2017-ben akart valami újat bevinni az iskolai keretek közé, miután a tantestület sokat foglalkozott az érzelmi intelligenciával, a pozitív gondolkodással. Rátalált rá a Boldog Iskola címre, boldog iskola csoportot hoztak létre Szalay Gabriella vezetésével. 2018 óta sokszor elnyerték az Örökös Boldog Iskola címet is.

Köszöntőjében Fodor István tankerületi igazgató az iskolai lehetőség hasznosságáról szólt: már a kisiskolások megtanulhatják meglelni a szépet, a jót, megtanulnak nyitott szemmel járni és segítséget – ötleteket, módszereket – kapnak önmaguk és társaik megismeréséhez. Mint mondta, büszke arra, hogy a tankerületben már 12 boldog iskola van, és megköszönte a pedagógusok elhivatott munkáját.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a tíz éve indult program erényeit méltatta: az egyének és a közösségek is sokat fejlődtek, a diákoknak és a pedagógusoknak is többletet adott. Ha valaki önbizalommal tudja végezni a munkáját, annál nagyobb pozitívum nem kell, állította, és az apró örömök észrevételére biztatott ő is.

A szakmai napon bemutatkozott az egyik Boldog Iskola, a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola – az idén ők vették át a Vándorszívet. Horvát táncot, éneket mutattak be, az énekkart tamburások kísérték.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságóra Programját Fodor Gábor képzésfejlesztő ismertette.

Minden részt vevő iskolának emlékplakettet adott át Fodor István. Végül boldogságtorta-szeletekkel kínálták a szakmai nap résztvevőit.

A rendezvényen közreműködtek az iskola diákjai, pedagógusai, meghívott vendégek.

Nagyné Kovács Hajnalka és Nagy Regina Ornella Fiorini Lányomnak és Aranyosi Ervin Kérés a szülőkhöz című művét adta elő. Néptáncos és táncos produkcióval készültek Reiner Dóra és Novák Tamás művészeti iskolás tanítványai; drámajátékkal Iván Csilla diákjai, énekkel-verssel az első osztályosok – őket Boldizsár Katalin készítette fel. A díszletben Győrfi Judit tanárnő segédkezett. A kézműves tanszak tanulói kiállítással készültek a napra Mitől boldog az iskolánk? címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában