Közösség

2024.03.26. 19:01

Virág, tojás és hagymalé Vönöckön

Tavaszváró családi napot tartottak a településen. A résztvevők kenyeret sütöttek, tojást festettek, játszottak és növénybörzét tartottak.

Tóth Judit

Tavaszváró családi nap a húsvéti ünnepkörben

 Az evangélikus közösség a tavaszi családi nap időpontjául a virágvasárnap előtti szombatot választotta, amely a régi hagyományok szerint a virághét vége, a virágültetés legideálisabb időszaka. A gyerekek tojást festettek Gitta néni, a vönöcki iskola utolsó igazgatónője vezetésével. Az asszonykör tagjai hetek óta gyűjtötték a hagymahéjat, hogy a kicsik megláthassák: a hagymalében festett tojás színének nincsen párja. Közben az Evangélikus Közösségi Ház másik szobájában tíz asszony ismerkedett a kovászos kenyér készítésével. 

A gyülekezet felügyelője, Kovácsné Rosta Zita megszerzett tudását művészi szintre fejlesztette, és bevezette a résztvevőket a kovászkészítés, dagasztás, formázás titkaiba. Közben a közösségi ház udvara is megtelt a virágés növénybörzére. Gazdát cseréltek az otthonról hozott palánták, virághagymák, évelő tövek, ráadásként járt néhány jó szó, érdeklődés, tanács is. Időben megfőtt a kondérban a vacsora, amelyet a másnap beiktatott presbitérium férfi tagjai készítettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában