Egyházi áldás után

2024.03.18. 16:31

Visszakerültek eredeti nyughelyükre a kőszegi Szent Jakab templom sírboltjában talált vázcsontok

Egyházi áldás után visszakerültek eredeti nyughelyükre a Szent Jakab-templomban, a hagyomány által Széchy-kriptának nevezett sírboltban talált emberi maradványok.

Tóth Katalin

Kirner Antal Zoltán plébános áldása

Forrás: Facebook/A kőszegi templomok kutatása és helyreállítása

Fotó: VN/Facebook

A Kőszeg történelmi fő terén álló Szent Jakab templomban a főhajó közepe táján található családi kripta erősen bolygatott állapotban volt, azaz a vázcsontok nem anatómiai rendben feküdtek. A genetikai vizsgálat céljából kiemelt csontokból a budapesti székhelyű HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Kutatóintézetének munkatársai vettek mintát. Szerencsés esetben az általuk végzett vizsgálatokból kimutatható lesz, hogy a hajó közepénél található kis méretű sírboltban eltemetett egyének között fennállt-e rokoni kapcsolat. 

A szentélyben feltárt, feltételezett Széchy családtagok genetikai adataival is össze lehet majd hasonlítani a kriptában eltemetett személyekét – olvasható a Kőszegi templomok kutatásáról és helyreállításáról rendszeresen beszámoló közösségi oldalon. 2022 nyarán kezdődött a Jurisics tér két ikonikus templomának, a középkori Szent Jakab-, és a 17. századi Szent Imre-templomnak az építéstörténeti kutatása. Az eredmények fontos információkkal szolgálnak a templomok építéstörténetének felderítéséhez, valamint Kőszeg történetének pontosabb megismeréséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában