Helyi közélet

2024.04.13. 07:00

A legjobb húsz versenyez

Írásbelivel kezdődött Szombathelyen a 7–8. évfolyamos tanulók 31. Országos Történelemversenyének döntője

Tóth Katalin

Kelemen Alex az idei vasi résztvevő

Fotó: Szendi Péter

 

Utolsó fordulóihoz érkeztek az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 2023/2024-es tanévre meghirdetett országos történelem versenyei. Pénteken a 7-8. évfolyam döntőbe jutott diákjai – köztük egy vasi is – mérték össze tudásukat.

Harmincegyedik alkalommal hirdette meg országos történelem versenyét a 7-8. és 25. alkalommal a 9-10. osztályosok számára az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. Pénteken délután az iskolai, majd a vármegyei fordulókból is továbbjutott 7-8. évfolyamosok – összesen húszan – várták, hogy elkezdődjön az írásbeli.

Az első iskolai fordulókon országosan mintegy kétezer tanuló vett részt, a második, megyei/fővárosi fordulóra 456 diák jutott tovább (Vasból 31). Az ott legjobb eredményeket elért 20 tanulót hívták a szombathelyi országos döntőre, amelyre harmadikként jutott be Kelemen Alex, a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulója. Felkészítője Németh Erzsébet.

A nevezőknek az idén is egy adott történelmi korszakban kellett elmélyülniük: Magyarország története 1699-1920, illetve egyetemes történelem 1700-1922. Pénteken írásbelivel kezdtek, majd várostörténeti sétára indultak. Szombat délelőtt a szóbeli feleletekkel folytatódik a megmérettetés.

2006 óta vette át az országos történelem versenyek szervezését elődjétől, a megyei pedagógiai intézettől a Pedagógiai Szolgáltató Központ. Mindkettő a nagyon népszerű, de könnyen megoldható versenyek és a középiskolásoknak szóló OKTV között – ami szintén népszerű, ám nehezebben teljesíthető – helyezkedik el.

– Minden évben olyan versenyt szeretnénk megvalósítani, ahol fontos a minőség, ugyanakkor viszonylag széles kör tud indulni és eredményt elérni. Az iskolai tananyagon túlmutatóan kell ismeretekről számot adni a diákoknak. Az általános iskolai versenyben a feladatok között van játékosabb is, a Savaria még komolyabb tudást kíván. A 7-8. osztályosoknak szólóban például pár éve megjelent egy sudoku típusú feladat vagy egy torpedó játék az évszámok megtalálásához, aminek a teljesítéséhez persze nem csak történelmi tudás szükséges – tudtuk meg Pulay Teréz pedagógiai szakértőtől, aki a megnyitón köszöntötte a döntő résztvevőit, felkészítőiknek pedig megköszönte a tehetséggondozásba befektetett energiát és szaktudást.

Lenkai Nóra rektori biztos az ELTE SEK részéről köszöntötte a versenyzőket, majd dr. Bakó Balázs, a BDPK Történelem tanszékének egyetemi docense ismertette a szabályokat. A versenyről azt mondta, lehetőség, hogy a diákok kifejezzék szeretetüket a történelem iránt és hogy megmutatkozzon: nagy kincs a múlt és az emlékezet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában