Világnap

2024.04.02. 20:09

Add a szíved! – Kiállításmegnyitó és séta kékben az autizmus világnapján - fotók, videó

Április 2. az autizmus világnapja. Kedden az autizmussal élőkre hívták fel a figyelmet a PontMás Alapítvány és az Esőemberke Alapítvány programjai.

Vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

„A legutóbb mért adatok szerint már minden 54. gyermek érintett autizmusban. Számuk dinamikusan nő, ami annak is köszönhető, hogy az autizmus árnyaltabban felismerhető és diagnosztizálható, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. Ezek a gyerekek és az időközben felnőtt generációk többnyire láthatatlanok a társadalom számára. A diagnózis nemcsak az autista gyerekek és felnőttek életét határozza meg, de gyökeresen megváltoztathatja a családtagok életét is”, írja honlapján az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ). A világnapon az autizmusra irányítják a társadalom figyelmét, hogy jobban megismerjük, megértsük és elfogadjuk az autista embereket. A figyelemfelhívó kezdeményezések egyike volt a kék séta is az autizmussal élőkért.

autizmus
Április 2. az autizmus világnapja.
Forrás: Cseh Gábor

Az Agora – Művelődési és Sportházban autista gyermekek és fiatalok munkáiból nyílt kiállítás. Godáné Kazári Eszter, a Holnap Háza Lakóotthon vezetője köszöntötte a vendégeket és az alkotókat, köztük az Aranyhíd EGYMI, a Váci Mihály Általános Iskola és AMI, a Rum-Kastély EGYMI és az Esőemberke Alapítvány Holnap Háza Lakóotthona és a Ma Háza Foglalkoztatója autizmusban érintett tanulóit/dolgozóit. Mint mondta, a kis és nagy művészeket arra kérték, hogy számukra fontos élményt, barátot, helyet, épületet, kisállatot örökítsenek meg. 

– A beérkezett művek sokszínűségének láttán kirajzolódik számunkra az a csodálatos világ, ami az alkotókban lakozik – fogalmazott. Majd személyes vallomását osztotta meg: – Mit jelent nekem az autizmus? A szakmám, a hivatásom, ha úgy tetszik, a mindenem. Érdekel és szeretem. Az autizmussal élőkkel értük munkálkodom. Nem a témáért, hanem az emberekért. Szeretek segíteni, bírom a kihívásokat, ez pedig egy igazán különleges tapasztalást nyújtó világ – mondta. Egy szeretetvers-részlettel zárta a sorait: „A Te szíved szélmadár, májusvilág,/ hol viráglelkük látni engedik a fák,/ és hangján lesz fecskekék a nyári ég,/ míg pipacsok ringatnak harmatpillét./ Úgy megmutatnám a csodákat Benned!/ Az Életet, mit ragyog autista-csended.”

Godáné Kazári Eszter utalt arra is, hogy 2024-ben kettős évfordulót ünnepelnek: Az Esőemberke Alapítvány indulása óta 25 év telt el, a lakóotthon pedig 15 éve nyitotta meg a kapuit. Hatalmas mérföldkőnek nevezte mindezt. A Sportházban jelen volt Lenkai Nóra polgármesterjelölt és Illés Károly a Fidesz városi frakcióvezetője is.

Április 2. az autizmus világnapja

2015-ös megalakulása óta elkötelezett támogatója a Vas vármegyei autizmussal élő gyermekeknek és családjaiknak a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány, a keddi programok másik fő szervezője. Elhivatottságuk abból ered, hogy valamennyi tagjuk autizmussal élő gyermeket nevelő szülő, illetve autizmus spektrumzavarra specializálódott gyógypedagógus, asszisztens. Folyamatosan keresik a helyi és országos szintű lehetőségeket a vasi autizmussal élők helyzetének jobbítására. Speciális autizmusbarát családi és gyermeknapokat, nyári táborokat és autizmussal kapcsolatos szemléletformáló programokat szerveznek; olyan vasi nevelési és oktatási intézményeket támogatnak, amelyek autizmussal élő gyermekek szegregált vagy integrált oktatását vállalják. Anyagiakkal, eszközök biztosításával is hozzájárulnak a gyermekek minőségi oktatásához, AOSZ Info-Pont irodát működtetnek és támogatják az érintett családokat. A Szombathelyi Charity Boltot is alapítványuk üzemelteti.

A kiállításmegnyitó után a Március 15. tértől a Fő térig vitt a lampionos kék séta, amelyet az Aranyhíd EGYMI alkalmi kórusa kísért és gólyalábon Rumi László kék madara vezetett. A főtéri színpadon a Csepregi Vegyeskar Egyesület énekelt, dr. Nemény András polgármester és Pohánka Edit, a PontMás Alapítvány elnöke mondott köszöntőt. Korponay Zsófi és Bánó Zoltán Rúzsa Magdi Kék a szívem című dalát vitte színpadra, majd kékbe borult a városháza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában