Sajtótájékoztató

2024.04.04. 11:45

Ünnepi programsorozattal készül Szombathely Derkovits Gyula születésének 130. évfordulójára

Ünnepi programsorozattal készül a város Derkovits Gyula születésének 130. évfordulójára a képzőművész születésnapjának (április 13.) hétvégéjén, pénteken és szombaton. A programokról a szervezők számoltak be részletesen csütörtökön délelőtt a Szombathelyi Képtár Derkovits-kiállításában.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Elsőként Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere beszélt arról, hogy a városban időről időre megemlékeznek Szombathelyen valamilyen módon a 20. századi képzőművészet meghatározó alakjáról, a posztumusz Kossuth-díjas képzőművész 130. születésnapját pedig szerették volna igazán ünnepélyessé tenni. A Szombathelyi Képtárbeli kiállításon túl így izgalmas programokkal készülnek az április 13-ai hétvégére Derkovits Gyula városában. A rendezvények egy része ingyenes lesz, ám lesznek belépődíjas programok is.

Derkovits
 

Prisznyák Benjámin, a Derkovits Városrészért Egyesület elnöke a programsorozat első elemeként megvalósuló koszorúzást emelte ki: április 12-én, pénteken 10 órakor tart koszorúzással egybekötött megemlékezést az egyesület a Rohonci úti Derkovits-szobornál, ahol a Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai adnak műsort.

A nap folytatásaként 17 órakor a Derkovits- iskolába megrendezik a már hagyományos Verssoroló Gálaműsort a Szombathelyi Képtárban. A gálaműsornak minden évben más a tematikája, ez idén Derkovits Gyula születésének 130. évfordulója kapcsán a művészet kerül az est középpontjába – tudtuk meg Reichert Judittól, a Derkovits Gyula Általános Iskola igazgatójától.

A pénteki programokra a Derkovits Gyula Általános Iskola előtti térre, a 19.45 és 20.45 közötti időpontra megálmodott fényfestés teszi fel a koronát, amikor is Derkovits Gyula harminc műve fényfestéssel jelenik meg az iskola épületén. A fényfestés mellett a Kellene Kis Kert szolgáltat hangulatos élőzenét.

Szombaton 15 órától Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében címmel Cebula Anna kurátor és Szántó István festőművész tart tárlatvezetést a Képtár Derkovits-kiállításában – erről Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója beszélt a megjelenteknek, aki hozzátette: az intézményben minden évben megemlékeznek Derkovitsról, hiszen az ő létezése hívta életre a Képtárat.

A programsorozat zárásaként 17 órától Derkovits a zászlónk címmel ad elő Prieger Zsolt, Nagy Katica és Magyar Bori egy zenés irodalmi Derkovits-fantáziát a Szombathelyi Képtárban, a művész képei között. A szervezők szerint szürreális, lírai és társadalmi aktivitásra számíthat a közönség - ahogy azt Derkovitstól tanultuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában