Mesekönyvet is bemutattak

2024.04.16. 09:00

Életre szeretik őket - A Rum-Kastély EGYMI 70. születésnapját ünnepelték - fotók

Mosolyból, ölelésből és szeretetből nem volt hiány a Rum-Kastély EGYMI fennállásának 70. jubileumát ünneplő eseményen. A gyógypedagógiai intézmény platinaünnepét hétfőn tartották meg Szombathelyen. A nap konferenciával kezdődött: az ELTE SEK dísztermébe várták a szakma képviselőit, a főbb témák az érzékenyítés és az együttműködés voltak, de hallhattak a speciális nevelési igényű, értelmi fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő intézmény módszertani sokszínűségéről is. Itt mutatták be a kastély életéről szóló Csiga Samu és Csiga Sára a Kastélyiskolában című mesekönyvet.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

A szakmai fórum zárását követően az ünnep áthelyeződött a Weöres Sándor Színházba, ahol előbb az egykori és jelenlegi tanulók alkotásait bemutató fotó- és rajzkiállítást nyitotta meg Garas Kálmán fotóművész és Tóth Csaba Mukácsy-díjas festőművész, majd kiosztották a pályázat díjait. A fotókon az intézmény jelenlegi tanítványai mosolyognak vissza ránk, a képek alkotói és modelljei is értelmi sérült gyermekek, fiatalok. A rajzokat egykori és mostani tanulók készítették megörökítve, ők hogyan is látják a rumi kastélyt.

Az ünnep a színház nagytermében gálaműsorral zárult, ahol a házigazda nevében Tóth András, a színház gazdasági igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Őt V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő követte a színpadon, beszédet mondott Fodor István tankerületi igazgató is. Végül Domjánné Éder Marietta, az intézmény vezetője és dr. Ihász-Kozmor Barbara, a Rumi Csigabiga Alapítvány elnöke üdvözölték a velük ünneplőket, majd köszönetet mondtak és jelképesen átvették a Flex Foundation képviselőitől azt a 8,6 millió forintos támogatást, amelyből a jubileumi rendezvényeket teljes egészében fedezni tudják. 

Majd a reflektorfény az est sztárjaira, az értelmi sérüléssel élő diákokra irányult, akik az ország több pontjáról hozták el Szombathelyre produkcióikat. Az este folyamán elmesélte Csiga Samu és Csiga Sára történetét Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze, végül a Rum-Kastély EGYMI diákjaival közösen állt színpadra Kocsis Tibor zeneszerző-énekes. A produkciók során jól látszott – ahogy az est során is elhangzott –, hogy Rumban valójában is „életre szeretik” a gyermekeket: a kicsik az épeket meghazudtoló bátorsággal álltak színpadra és hajoltak meg büszkén a közönség előtt. Az ünnep valóban az övék volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában