Jubileum

2024.04.16. 18:39

Herényi Virágút immár 20. alkalommal - mutatjuk az időpontot és a programokat

Idén jubileumi évhez érkezett a Virágút, hiszen 20.alkalommal rendezik meg ezt a tavasznyitó rendezvény.

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

Szerettünk volna nagyobb hangsúlyt fektetni a szakmai programokra, így szombat délután a Herényiek Házában várjuk az érdeklődőket előadásainkra. Ellátogat hozzánk Bolf László füves ember, Szomorú Miklós az „Egy kertész kertje” tulajdonosa, kerttervező, szaktanácsadó, valamint Bősze Eszter virágkötő, aki az Euroskills Gdansk versenyen 2023-ban 4.helyezett lett, illetve kiválósági érmet is szerzett - kezdte az ismertetést lapunknak elküldött közleményében a Herényi Kulturális és Sportegyesület. 

A Herényiek Házában idén 4 kiállítással várjuk a látogatókat.

Visszapillantás az elmúlt Virágutakra - kiállítás készül a régi képekből, egészen a legelső Virágúttól a tavalyi rendezvényig. 
Fotópályázatot hirdettünk 11-17 éves diákoknak „Varázslatos természet” címmel, így a beérkezett műveket lehet megtekinteni a Herényiek Háza udvarán.

A már évek óta visszatérő programelem, az Óvodás kertépítő verseny idén is meghirdetésre került, a téma pedig – hiszen idén jubileumát ünnepli – a Herényi Virágút lett. Az óvodások által készített műveket szintén a Herényiek Háza udvarán lehet megtekinteni és szavazni rájuk a Virágút ideje alatt.

Április 19-én 17.00-kor nyílik meg Weimer Erzsébet Szirmokból vált élmények című kiállítása, melyet 2 hétig, így a Virágút ideje alatt is meg lehet tekinteni ezt a szebbnél szebb virágokból álló festménykiállítást.

Ha már előrendezvény, akkor fontos megemlíteni a tavaly indult kezdeményezést, a Virágút nyitókoncertjét, mely a Capito Gitárklub és a "Rain, Wind & Bells Barn Dance Club közreműködésével jön létre. A koncertnek és táncos estnek az InnoFlora kertészet (Csók István utca 9.) ad otthont, aki a 10. születésnapját is ünnepli, így érdemes oda is ellátogatni 2024.április 26-án, pénteken 18.30-tól.

A szakmánál maradva idén 29 kertészeti standdal találkozhatunk a Virágút útvonalán, akik között új résztvevőket is köszönthetünk majd.

Az útvonalon és az öt rendezvény helyszínen változatos kulturális, szórakoztató és gyerek programokkal kedveskedünk a rendezvényre látogatóknak.

Új neveket kaptak helyszíneink, mint például a Béke tér átalakul Gyermek-és Civil Ligetté, a Csók István utcai színpad Csókvirág színpad lesz, a Tulipán utcai színpad pedig a Tulipán színpad nevet kapta.

Gyermek programjaink között megtalálható szombaton Harisnyás Pippi előadása, vasárnap pedig az Incifinci gyermekfoglakoztató, illetve a Tarisznyások zenekar köti majd le a gyermekek figyelmét. A Csókvirág színpad mellett, az előző évekhez hasonlóan a Magyar Hagyományőrző Faművesek várják a kicsiket és nagyokat, akik kipróbálnák a famegmunkálás folyamatát és a régi szerszámokat, illetve a Tulipán téren is különböző díjmentesen használható fajátékok várják a gyermekeket.

A Gyermek-és Civil Ligetben több, mint 10 civil szervezet standja lesz megtalálható, mint például a Gencsi állatvédők, ausztriából az UMIZ: A burgenlandi magyarság identitásőrzője, Látássérültek Vas Megyei Egyesülete és még sok más szervezet, akik bepillantást engednek a szervezeteik munkájába, illetve különböző foglalkozásokon, bemutatókon lehet majd résztvenni. Remete Barbara vasárnap 14.00 órától tart bemutatót, a téma pedig a 20-as évek esküvői dekorja lesz, ahol menyasszonyi csokrot, asztaldíszt készít, utána pedig az érdeklődők kipróbálhatják egy 20-as évek stílusában egy hajpánt elkészítését. A bemutató után a résztvevők sorsolásban vesznek részt.

A Ligetben kap helyet az állatsimogató és a pónilovaglás is, ahol a gyerkőcök kipróbálhatják milyen a lovaglás élménye. 
A szerencsekerék is itt lesz elhelyezve, ami szombaton és vasárnap a délután folyamán minden órában egyszer 15 pörgetésre megnyílik, és akik teljesítették a megadott feladatot, ajándékkal gazdagodhatnak.

László Attila templomi koncertjével várja vasárnap az érdeklődőket a Szent György templomban, melyre jegyeket elővételben a Tixa.hu-n vagy a Herényiek Házában lehet megvásárolni, illetve helyszínen is 14.30-tól.

Az előző évekhez hasonlóan Virágvonat (dottó) fog közlekedni mindkét nap, 3 megállóval, amiről kényelmesen megtekinthető a Virágút egész útvonala.

A Virágút ideje alatt a Kámoni Arborétum és Látogatóközpont együttműködésével 1-et fizet 2-őt kap akció lesz érvényben, tehát egy belépő áráért ketten tudnak bejutni az Arborétumba.

A rendezvény ideje alatt sűrített buszjáratok közlekednek Herény és a vasútállomás között. Arra kérjük a Virágútra kilátogató közönséget, hogy lehetőségeikhez mérten hagyják otthon a gépjárműveiket és a rendezvényt tömegközlekedéssel, illetve kerékpárral közelítsék meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában