Programdömping

2024.04.09. 13:55

Herényi virágút, Savaria Filmszemle, Nyitott tájházak napja – tavaszi programdömping a civilek szervezésében

Közelgő programjaikat ismertették vasi civil szervezetek a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ keddi sajtóreggelijén. Naptárral elő: lesz mit belevésni, jön a tavaszi programdömping.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

„Pluszt viszünk a hétköznapokba!” – kezdte Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke, aki a Nemzeti Kulturális alap támogatásával megvalósuló, április 25-én rajtoló rendezvénysorozatra hívta fel a kulturális szakemberek figyelmét: egyebek mellett szó lesz mesterséges intelligenciáról és TikTok  csatornáról is – ma már egyik sem megkerülhető a szakmában. 

A Rum-Kastély EGYMI 70 éves fennállásának ünnepére egésznapos szakmai programmal készülnek, amelynek fő gerincét egy könyvbemutató adja: Csiga Samu és Csiga Sára története a társadalomba való integrálódásról szól gyermeknyelven. Az április 15-i programot Domjánné Éder Marietta, a Rum-Kastély EGYMI főigazgatója és Dr. Ihász-Kozmor Barbara, a Rumi Csigabiga Alapítvány elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. 

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

Gergye Rezső, a Vasvári Játékszín Egyesület elnöke április 30-i programjukra hívta fel a figyelmet: Czakó Gábor Disznójáték című tragikomédiáját láthatja a nagyérdemű. 

Rekordszámú, összesen 174 nevezés érkezett a XI. Savaria Filmszemlére, amelynek célja, hogy évről-évre felkutassa, összegyűjtse és Szombathelyre hívja a Kárpát-medence magyar kulturális értékeit bemutató filmes alkotóit és az általuk készített filmalkotásokat – mondta Bakó Béla, a Savaria Filmakadémia Egyesület alelnöke. A fesztivált április 24– 26. Között rendezik, idén először házhoz is viszik a mozgóképeket. Részletek a savariafilmszemle.hu oldalon olvashatók. 

Idén 20 éves a Herényi Virágút, a jubileum alkalmából több szakmai programmal, négy kiállítással, 29 kertészeti standdal, gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket. Szekér Hanna, a Herényi Kulturális és Sportegyesület titkára ismertette a részleteket, kiemelve: a nyitókoncertet Capito Gitárklub adja, lesz szerencsekerék, mindkét nap jár majd a dottó, és a rendezvény ideje alatt sűrített buszjáratok közlekednek Herény és a Vasútállomás között – aki teheti így, vagy kerékpárral érkezzen. 

Idén is csatlakozik a Nyitott Tájházak Napjához a Hegypásztor Kör - jelentette be Pál Laura programszervező. Céljuk, hogy az érdeklődők megismerjék a Vasi-Hegyhát és az oszkói szőlőhegyen élők egykori életmódját, paraszti kultúráját. 

Takács Tamás, az Europe Direct vasi irodavezetője a május második hetében esedékes programsorozatukat ajánlotta, amelynek középpontjában az EU-val kapcsolatos interaktív ismeretek állnak. Tóth Máté, Szombathely Város Koncert Fúvószenekarának művészeti vezetője hétvégi programjukat ajánlotta: gyermekkorunk ikonikus mesefilmjeiből, kalandfilmjeiből csendülnek fel mindenki által jól ismert dallamok a Savaria Moziban szombaton 15, illetve vasárnap 11 és 15 órakor. Vértes Andrea, az Állatvédők Vasi Egyesületének elnöke kiemelte: az e havi nyílt napjukat április 14-én 11-15 óra között tartják, várják az önkéntesek jelentkezését is. Mesterségem címe címmel szervez programot a Szergény Igaz Világ Egyesület április 27-én: a nap folyamán a hagyományőrző szakmák mesterei interaktív bemutatót tartanak kicsiknek és nagyoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában