Hasznos program

2024.04.15. 21:16

„Sokan szégyellnek a rendőrséghez fordulni, ha online csalás áldozatává válnak” – Kiber Cafe a bűnmegelőzés jegyében

Érdekes és rendkívül hasznos programot szervezett a Bűnmegelőzés Napja alkalmából a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányág Bűnmegelőzési alosztálya. A KiberCafe nevű rendezvényen különböző szakemberek osztották meg tudásukat és tapasztalataikat kerekasztal-beszélgetés formájában. A téma aktuális és fontos: a kibertér csalásai.

Csabai Bernadett

KiberCafe a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezésében

Fotó: Cser Zsófia

Napi szinten hallhatunk az interneten garázdálkodó online csalókról. A kiberteret ellepték a pénzünkre pályázó bűnözők és rendkívül ravasz módszerekkel próbálják ellopni a bankkártyánkon tárolt pénzünket. Támadhatnak e-mailben, SMS-ben, akár telefonon keresztül is, sajnos rengeteg embert megkárosítottak már. Az idei Bűnmegelőzési Világnapon épp ezért az online csalások kivédése volt a fókuszban. 

Molnár Miklós r. százados figyelmeztetett: bárkivel megtörténhet, hogy online csalás áldozatává válik
Molnár Miklós r. százados figyelmeztetett: bárkivel megtörténhet, hogy online csalás áldozatává válik
Fotó: Cser Zsófia

2011. április 12-én jött létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. 2019 óta ezt a napot a bűnmegelőzés napjaként tartják számon Magyarországon. Ennek alkalmából egy interaktív közös programot szerveztünk, melynek középpontjában a kiberbűnözés áll és a World Café módszer alapján valósítottuk meg. Ezt 1995-ben Juanita Brown amerikai szervezetfejlesztő hozta létre, alapja az, hogy a közösségi beszélgetések során kialakuló megértés és elfogadás jelentős változásokhoz és fejlődéshez vezethet. A módszer kiválóan alkalmas az ismeretek bővítésére, elmélyítésére, illetve a problémák megoldására is. Lényege, hogy meg kell határozni egy kérdéskört – esetünkben a kiberbiztonságot – majd a résztvevőket úgy kell kiválasztani, hogy valamilyen módon mindenki kapcsolódjon a témához. Ezután kezdődhet a közös, irányított gondolkodás a témakörök feldolgozására. Az együttműködésből adódóan az idő múlásával megtapasztalhatjuk a módszer közösségfejlesztő-szerepét is - tudtuk meg Barabás Mónikától rendőr őrnagytól, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának alosztályvezető-helyettesétől.

Közös gondolkodás az online csalásokról

A meghívottak tekintetében a rendőrség nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a társadalom minél több csoportja képviselje magát. Szociális ágazatban dolgozó szakemberek, diákok és tanárok, önkormányzati dolgozók, a média képviselői, egyházi képviselők, idősek és fiatalok közösen folytattak diskurzust és tettek megoldási javaslatokat. A meghívottak között szerepelt a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora, a Szombathelyi Egyházmegye képviselője, az Erdőszéli Lélekfarm megálmodója, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának tagjai, A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Központ dolgozói, a Pálos Károly Szociális Központ családsegítői és az általuk működtetett nyugdíjas klub tagjai, az Egészségügyi Alapellátó Központ védőnője, a Silver Nyugdíjas Klub tagjai, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség irodavezetője. A Szent-Györgyi Albert középiskolából tanár, a Premontreiből diákok vettek részt az eszmecserén, továbbá a Vas Vármegyei Roma Önkormányzat és Bük Város Roma Önkormányzat egy-egy képviselője is helyet foglalt a beszélgetők között.

A délelőtt során négy tematikára bontották az online csalások témakörét: 

  • a nigériai vagy romantikus csalások beszélgetését Darabosné Karba Katalin r. alezredes vezette
  •  a telefonhívásokon keresztül megvalósított visszaéléseknek Németh Andrea r. őrnagy volt a témavezetője
  •  az online vásárlások veszélyei Molnár Miklós r. századoshoz tartoztak
  • az sms és e-mail csalásoknak Koltay Miklós volt a témavezetője a kerekasztal-beszélgetések során. 

Molnár Miklós r. százados figyelmeztetett: bárkivel megtörténhet bármelyik típusú csalás. Akkor is, ha általában odafigyel, ha gyanakvó és szkeptikus, ha még akár szakmabeli is, mindenkinek lehet egy olyan napja, hogy kevésbé tud figyelni, fáradt, vagy lelkileg nincs a toppon és behúzzák a csőbe a csalók. Sokan nem fordulnak a rendőrséghez ilyenkor, mert szégyellik, hogy átverték őket, pedig csak annak tudunk segíteni, aki segítséget kér. Ha megtörtént a baj, minden esetben forduljunk a rendőrséghez! - húzta alá a százados.

A kiberbiztonsági kampány már jó ideje tart, Barabás Mónikával korábban egy podcastetis készítettünk a témában, rendkívül hasznos tanácsokkal szolgált a támadások kivédésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában