Közbiztonság

2024.04.08. 11:30

Sokkal több az online térben elkövetett csalás Kőszegen - Maxim László kapitányságvezető beszámolója

Kőszeg közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és a feladatokról Maxim László kapitányságvezető beszélt a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Tóth Katalin

Forrás: MW

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 2023-ban 6 százalékkal csökkent: a 2022. évi 109-ről 102-re. Maxim László a bűncselekményekkel kapcsolatban kiemelte: közel 30 százalékkal nőtt a számuk Kőszegen, ami abból adódik, hogy a polgárok itt sem tudták kivédeni az internetes csalásokat. A csalásoknál kétféle dominál: árurendelésnél előre fizet a sértett, és nem érkezik meg az áru, illetve amikor megadják az emberek a banki adataikat, ezeket különböző módszerrel kicsalják az elkövetők, és nem egyszer sok milliós összeget emelnek le a számlákról. A csalás miatti nyomozások 97,3 százalékában tudták eredményesen befejezni az eljárást. Minden más bűncselekményből kevesebb lett tavaly, így betöréses lopásból, lopásból, betörésből, garázdaságról is – tette hozzá.

A rendészeti munkával kapcsolatban elmondta: folyamatosan megpróbálják kiszűrni a közlekedésből azokat, akik magukra vagy másokra veszélyt jelentenek. Sok az intézkedés, és vannak sikereik, jegyezte meg Maxim László. Tavaly például egy esetben történt sérülés a biztonsági öv hiánya miatt; ittas vezetés miatti sérülésből pedig három volt – igaz, még mindig sok esetben mutatott pozitív értéket a szonda.

Képviselői érdeklődésre a kapitányságvezető ígéretet tett: kábítószer-prevenciós előadásokkal még gyakrabban mennek majd a kőszegi iskolákba. Az online csalásokra való felkészítés lehetőségével pedig felkeresik az idősotthonokat, civil szervezeteket. Az ülésen jelen lévő dr. Pilisi Gábor rendőrfőkapitány megerősítette: jóval magasabb lett az online térben elkövetett csalások száma, ami világjelenség. Ezzel kapcsolatban összefogott, országosan koordinált felderítő munkát végez a rendőrség. 

Arra biztatta a civil szervezeteket, jelezzenek, és az összejöveteleikre bűnmegelőzési előadót delegál a rendőrség az aktuális témákban, mint a kiberbűnözés vagy a közlekedés. A Kőszegi Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a balesetek fő okaiként meghatározott szabálytalanságok kiszűrésére (elsőbbségelőzés, kanyarodás-irányváltoztatás, sebesség túllépés) és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére, valamint az ittas/bódult járművezetők felfedésére. A rendőri intézkedések száma nőtt. A súlyosan ittas vezetőkről azt mondta Pilisi Gábor: potenciális emberölők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában