Homokágyon

2024.04.12. 13:38

Útra keltek a jáki apostolszobrok - Az egyedülálló emlékek egy része visszakerül Jákra - fotók, írásunk frissült!

Huszonhét év után elszállították a jáki templom apostolszobrait a Savaria Múzeum díszterméből. Az egyedülálló emlékek egy része a templom felújításának befejeztével visszakerül Jákra, a többit a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Homokkal bélelt faládákba fektetve, kiskocsin húzva, rámpán át jutnak ki a Savaria Múzeum díszterméből a teherautóig az egyenként több száz kilós műemlékek. Sietségnek, kapkodásnak itt nincs helye: a restaurálás ellenére a szobrok egyes pontjai gyengék, sérülékenyek, minden mozdulatnak, fogásnak jelentősége van. Szemerey-Kiss Balázs, a Képzőművészeti Egyetem adjunktusa irányítja a munkát, közben beavat a másolat készítésének rejtelmeibe. 

Mint ismert, az időjárás viszontagságai nyomán oly mértékben megromlott a jáki templom nyugati kapuját díszítő szoborcsoport állapota, hogy az 1990-es évek elején leemelték, helyére a mai napig látható másolat került. Az eredti darabok pedig egy budapesti kitérőt követően 27 éve itt laktak a Savaria Múzeumban - előbb állandó tárlat szereplőiként, később háló, majd gipszkartonfal mögött.  

- A szobrok méltósága, tartalma egyszerűen nem illett az időszaki kiállításokhoz. Évek óta szerettünk volna azonban méltó helyet találni számukra, ezek a szobrok Jákhoz és az egyházmegyéhez tartoznak. Örülök, hogy még a Reismann-kiállítás előtt sikerült megoldani - fogalmazott Csapláros Andrea múzeumigazgató, aki a 21. század nagy kihívására is felhívta a figyelmet: egyre több műtárgy esik a klíma áldozatává, azaz helyükre másolat kerül, az eredeti alkotásokat pedig időjárásbiztos raktárakba költöztetik. 

A magyar románkori művészet kiemelkedő eleme a szoborcsoport - hangsúlyozta Sarkadi Márton, a jáki templom felújításának szakmai vezetője. Kiemelte: a templom és a Szent Jakab kápolna helyreállítása befejeződött. Régóta megmutatkozott az igény egy látogatóközpont kialakítására is, de forrás hiányában erre mostanáig még nem volt lehetőség. A kivitelezési tervek elkészültek, reméli ez a kiállítóhely nyújthat majd végleges otthont a szobroknak. Addig egy részüket ideiglenesen látogatgatóvá teszik, a többit a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában helyezik el.  

A későromán stílusú, kora gótikus elemeket is magán hordozó templom legimpozánsabb része a nyugati kaput díszítő szoborgaléria: Krisztus és a 12 apostol, valamint a kapu két oldalén elhelyezkedő Trónoló Madonna és Sámson alakja.  

A több éves felújítást követően Székely János megyéspüspök április 21-én, vasárnap megáldja a Szent György-templomot.

 

Előzmény: 

Munkaterületté változott a Savaria Múzeum díszterme: 27 év után elszállítják a jáki templom apostolszobrait. A tizenöt, egyenként több száz kilós műalkotás mozgatása gondos előkészítés után, szakmai felügyelet mellett kezdődött meg és még pénteken délelőtt, ott jártunkkor is tartott.   

A jáki templom eredeti apostolszobrainak 1997 óta a Savaria Múzeum adott otthont. Az egyedülálló emlékek egy része a templom felújításának befejeztével visszakerül Jákra, másik részüket a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el, a Jákra tervezett látogatóközpont megnyitásáig. Részletek hamarosan.  

Forrás: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában