Hollandiában mutatták be

2024.04.09. 16:00

Vas vármegyei hallgatók is építik a Széchenyi István Egyetem első műholdját

A győri Széchenyi István Egyetem SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégiumának műholdépítési szekciója jelentős nemzetközi sikert ért el azzal, hogy első magyarországi egyetemi csapatként továbbjutott az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) Fly Your Satellite! programján. Az intézmény hallgatói – köztük a szombathelyi Doma Dániel és a pinkamindszenti Maszlov Leon – mutatták be Hollandiában az általuk fejlesztett SZESAT-1-es műhold jelenlegi stádiumát.

Vaol.hu

A Széchenyi István Egyetem SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégiumának csapata (köztük balról a második a szombathelyi Doma Dániel, jobbról a negyedik a pinkamindszenti Maszlov Leon) az Európai Űrügynökség hollandiai programján mutatta be készülő műholdját.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Az ESA Fly Your Satellite! (FYS) egy visszatérő, gyakorlatias program, amelyet az Európai Űrügynökség Oktatási Hivatala az ESA-tagállamok egyetemeivel szoros együttműködésben irányít, azzal a céllal, hogy kiegészítse az egyetemi oktatást és bevonja a hallgatókat az űrágazat világába. Az ESA Kutatási és Technológiai Központjában, a hollandiai Noordwijk-ban rendezett négynapos workshopon a Széchenyi István Egyetem első saját műholdját építő SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégium fiataljai is részt vehettek. A csapat tagja két vasi fiatal, a Győrben villamosmérnöknek tanuló szombathelyi Doma Dániel és a jogásznak készülő pinkamindszenti Maszlov Leon is.

A hallgatók a program során a többi nemzetközi csapattal együtt előadásokat hallgathattak meg üzleti tervezésről és prezentációs technikákról. „Bejutottunk az ESA VIP központjába, illetve az ESA EXPO-ra is, ahol űrutazással kapcsolatos relikviákkal ismerkedhettünk meg, például a nemzetközi űrállomás (ISS) Columbus laborjának 1:1 méretarányú makettjével, kipróbálhattuk a Szojuz űrkabin szimulátorát, átsétálhattunk az ISS Zvezda modulján. Láthattunk valódi Hold-kőzetet, amely az Apollo-17 missziójával érkezett a Földre, illetve a Hubble távcső szervizelésekor kicserélt és a világűrben súlyosan megsérült napelem tábláját is megtekinthettük” – számolt be élményeiről Doma Dániel.

A fiatalok elmondták, a program szakmai részében be kellett mutatniuk SZESAT-1-es műholdjuk jelenlegi stádiumát, valamint terveiket, miközben a többi csapat prezentációit is megismerhették. A győri intézmény hallgatói hasznos tapasztalatokkal gazdagodva folytatják űreszközük fejlesztését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában