Megmutatták tehetségüket

2024.04.19. 17:47

Körforgás és tavaszi zsongás – Javában tart a Herman Ottó Technikumban a parképítők és virágkötők versenye - fotók

Csütörtökön kezdődött a KASzC Herman Ottó Technikumban a kétnapos a XI. Savaria Parcum, Fiatal Park- és Kertépítők Versenye, pénteken a virágkötők is megmutatták tehetségüket a XXXV. Savaria Floriadae, Fiatal Virágkötők Versenyén – utóbbi az EuroSkills Herning 2025 előválogatója is egyben.

Tóth Katalin

Mindenki egyforma alapanyagból, fehér és sárga virágokból dolgozott

Forrás: Szendi Péter

Ha tavasz, akkor Savaria Floriadae – az idén már a 35. alkalommal és Savaria Parcum tizenegyedszer. Kezdetben a megyében élőknek akarta megmutatni az iskola a náluk oktatott szakmákat. Mára mindkét verseny kinőtte magát: Skills előválogatók is – a részt vevő tanulók esélyt kapnak arra, hogy Magyarországot képviseljék a WorldSkills vagy az EuroSkills versenyeken. Amikor pénteken ott jártunk, a parképítők már második napja dolgoztak a nagy platán alatti kertrészen, a virágkötőket a tornateremben a 210 perces, három modulból álló megmérettetés sűrűjében találtuk. 

virágkötő
Parképítők és virágkötők versenye Szombathelyen
Forrás: Szendi Péter

A „körforgás” jegyében dolgoztak a virágkötők

Hodvogner Csaba igazgatótól megtudtuk: a 17-18 éves diákoknak, akik négy csapatban, összesen 13-an versenyeztek, a „körforgás” jegyében kellett virágcsokrot készíteniük, a tavaszi zsongás jegyében asztaldíszítést két főre, végül „meglepetés ajándékot” a partnerüknek. Utóbbi azt jelenti, hogy egy negyvenszer negyven centis kockába kellett elhelyezniük egy ajándékot: például egy poharat feldíszíteni úgy, hogy beleférjen az alakzatba. Mindenki egyforma alapanyagból, fehér és sárga virágokból – rózsából, gerberából, szellőrózsából, rákollóvirágból, fréziából, tulipánból – készítette az álomszép kompozíciókat.

Takács Dániel zsűrielnök elárulta, a pontozáskor a versenyzők technikai tudását, kreativitását, a kompozíciók összhatását is értékelik. A külföldön is ismert, sótonyi származású virágkötő mellesleg volt hermanos diák, a WorldSkills AbuDhabi 2017. 4. helyezettje és a EuroSkills Budapest 2018. 3. helyezettje, jelenleg a WorldSkills Hungary – Szakmák Világbajnoksága csapatában expert, azaz szakmai felkészítő.

Hodvogner Csaba hozzáfűzte még: nem véletlen, hogy iskolájuk megkapta az előválogató lehetőségét – az elmúlt kilenc évben nyolcszor képviselte hermanos diák Magyarországot a világversenyeken. Parképítésben Európa-bajnoki cím, virágkötészetben világbajnokságon elért negyedik helyezés is szerepel az eredménylistájukon. Az, hogy tanulóik az idén milyen munkát végeztek, a szombati eredményhirdetésen kiderül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában