Ön evett már rózsából készült finomságokat?

2024.05.26. 09:59

Georgina Napok a rosariumban - Acsádon kóstoltunk rózsabonbont és chilis rózsazselében pácolt cseresznyét is

Csodák történnek az acsádi Georgina Rózsanapokon: mennyei manna értékű, rózsából készült finomságok készültek ezen a szombaton uzsonnára a dödölle ebéd után, a kettő között pedig kulturális programok voltak.

Merklin Tímea

A világnak több közepe is van, és egészen biztosan a Márk Rosarium az egyik. A létezés öröme végigsétálni a hatalmas kert éppen nyíló rózsái között és minden egyes lélegzettel beszívni a napmelengette levegőben úszó illatot, amit meg-meglebbent a szellő. Az idei Georgina napok első szombatján az egyik gyümölcsfa alatt terített asztalon rózsaszirmokkal díszített kalácsfalatok várták a látogatókat – rózsaszörppel. 

Rózsaszörp és rózsaszirmokkal díszített rózsavajas kalács volt a kínálatban a gyümölcsfa alatt terített asztalon
Fotó: Merklin Tímea

A nemescsói Tézsula Hagyományőrző Egyesület tagjai készítették az ebédet – voltak, akik erre a hírre, nagyon konkrétan emiatt jöttek: a dödölle volt a hívószó, a porcukros egérfánk pedig a ráadás-meglepetés. A programok sorában a rosariumot bemutatta Pócs Margit Macu, a Márk-rózsa Barátok Egyesület elnöke.

A nemescsói Tézsula hagyományőrzők készítettek dödöllét és egérfánkot; középen Pócs Margit Macu, a Márk-rózsa Barátok Egyesület elnöke
Fotó: Merklin Tímea

A fővédnök Kelbert Krisztina történész, a program névadójának, Dr. Pető Ernőné Szegedi Georginának életrajzírója a pajtában tartott vetített képes előadást „Az irgalmasság vándorai körül örömrózsák teremnek” címmel – a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége karitatív tevékenységéről, akiknek Szent Erzsébet volt a példaképe.  Így fogalmazták meg: „Az emberi szenvedés tengersok és látása szívet tépő” – ezért az élet minden területére igyekeztek kiterjeszteni jótékonyságukat. 

Kelbert Krisztina történész előadást tartott a Márk Rosariumban
Fotó: Merklin Tímea

Ezután kerti zeneszó volt a Dankó család jóvoltából és rózsakerti vendégséget rendeztek Georgina emlékezetére – Halmos Monika különleges menüsorával. Valamennyi édesség volt: például desszert: „a kelet rózsagyöngyei” – tápiókás pohárka fügével, mézzel, különleges tearózsával; levél formájú tányérkában chilis, rózsazselében pácolt cseresznye citromfűízű muskátlilevéllel. Kalácsra kent rózsavaj, ehető virágokkal – bemutatva, hogy ha kilépünk a virágoskertbe, szinte minden ehető. 

Virágszirmokkal szórt, rózsazselés tetejű sütik és tápiókás pohárka fügével, mézzel, különleges tearózsával. A csészében jandírozott rózsaszirom
Fotó: Merklin Tímea

Minden virág Halmos Monika saját sóskúti kertjéből való volt, így vegyszermentes, tisztán termesztett virágokat ehettünk. A rózsabonbon volt a nagy kedvenc - aszalt gyümölcsből, olajos magvakból és rózsából. Voltak friss és kandírozott rózsaszirmok is az asztalon, amely utóbbi a kastélykonyhákra volt jellemző régen. Csak a rózsás szalvétát tettük el emlékül, minden más elfogyott.

A nagy kedvenc a rózsabonbon volt, de jól esett a levél formájú tányérkában kínált, chilis rózsazselében pácolt cseresznye citromfűízű muskátlilevéllel is. A csészében itt is kandírozott rózsaszirom hívja fel magára a figyelmet jeges hatású, roppanós-cukros bevonatával
Fotó: Merklin Tímea

Ma, május 26-án, vasárnap 16 órai kezdettel Danyi Zoltán íróval beszélgetnek Libri-díjas regényéről, A rózsákról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában