2024.05.26. 09:59
Georgina Napok a rosariumban - Acsádon kóstoltunk rózsabonbont és chilis rózsazselében pácolt cseresznyét is
Csodák történnek az acsádi Georgina Rózsanapokon: mennyei manna értékű, rózsából készült finomságok készültek ezen a szombaton uzsonnára a dödölle ebéd után, a kettő között pedig kulturális programok voltak.
A világnak több közepe is van, és egészen biztosan a Márk Rosarium az egyik. A létezés öröme végigsétálni a hatalmas kert éppen nyíló rózsái között és minden egyes lélegzettel beszívni a napmelengette levegőben úszó illatot, amit meg-meglebbent a szellő. Az idei Georgina napok első szombatján az egyik gyümölcsfa alatt terített asztalon rózsaszirmokkal díszített kalácsfalatok várták a látogatókat – rózsaszörppel.
![](https://cdn.vaol.hu/2024/05/9zplLWXHmk1LKXdx2lMahwhjr0QtmTy4LGf20IkldyA/fit/1200/900/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhjNTZhMmNiMDIyMzQ5YTg4NTk2MmUxNzlkN2U4MWEw.jpg)
Fotó: Merklin Tímea
A nemescsói Tézsula Hagyományőrző Egyesület tagjai készítették az ebédet – voltak, akik erre a hírre, nagyon konkrétan emiatt jöttek: a dödölle volt a hívószó, a porcukros egérfánk pedig a ráadás-meglepetés. A programok sorában a rosariumot bemutatta Pócs Margit Macu, a Márk-rózsa Barátok Egyesület elnöke.
![](https://cdn.vaol.hu/2024/05/cmI18vUc2mTnOdWPGzWaHA-0JaQqe9X7cEqKEglcLjQ/fit/1200/835/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RmZjdjNzEyYjRiMTQ2NTlhMTEzNDQ4NmFjZTRjOTUw.jpg)
Fotó: Merklin Tímea
A fővédnök Kelbert Krisztina történész, a program névadójának, Dr. Pető Ernőné Szegedi Georginának életrajzírója a pajtában tartott vetített képes előadást „Az irgalmasság vándorai körül örömrózsák teremnek” címmel – a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége karitatív tevékenységéről, akiknek Szent Erzsébet volt a példaképe. Így fogalmazták meg: „Az emberi szenvedés tengersok és látása szívet tépő” – ezért az élet minden területére igyekeztek kiterjeszteni jótékonyságukat.
![](https://cdn.vaol.hu/2024/05/WfHwvtL39F3JFy8Gnkmkqkn_uoUHx99Kl5g76H3e_r4/fit/1200/839/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q1NWY5ZDkyZjgyYTRjN2VhNDg5ZDdhMTY1MjQxNDBm.jpg)
Fotó: Merklin Tímea
Ezután kerti zeneszó volt a Dankó család jóvoltából és rózsakerti vendégséget rendeztek Georgina emlékezetére – Halmos Monika különleges menüsorával. Valamennyi édesség volt: például desszert: „a kelet rózsagyöngyei” – tápiókás pohárka fügével, mézzel, különleges tearózsával; levél formájú tányérkában chilis, rózsazselében pácolt cseresznye citromfűízű muskátlilevéllel. Kalácsra kent rózsavaj, ehető virágokkal – bemutatva, hogy ha kilépünk a virágoskertbe, szinte minden ehető.
![](https://cdn.vaol.hu/2024/05/oKtsmHuMH00m3YFTJnUSkkM_PaEF21LuRnzeuOo-ceU/fit/1200/635/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBmNzg1ZTYxZDFiOTQ3ZWVhYzcwN2Q0ODc2YzgxZTBk.jpg)
Fotó: Merklin Tímea
Minden virág Halmos Monika saját sóskúti kertjéből való volt, így vegyszermentes, tisztán termesztett virágokat ehettünk. A rózsabonbon volt a nagy kedvenc - aszalt gyümölcsből, olajos magvakból és rózsából. Voltak friss és kandírozott rózsaszirmok is az asztalon, amely utóbbi a kastélykonyhákra volt jellemző régen. Csak a rózsás szalvétát tettük el emlékül, minden más elfogyott.
![](https://cdn.vaol.hu/2024/05/PxHLhy8Bprspw6r40pp56Gm8oJZB1sJ-AkBNaoPVwKw/fit/1200/1010/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzViNTBiZGZlNmUzMDQ5ZjFhMzJkMDU4MjAzMzNhOWRh.jpg)
Fotó: Merklin Tímea
Ma, május 26-án, vasárnap 16 órai kezdettel Danyi Zoltán íróval beszélgetnek Libri-díjas regényéről, A rózsákról.