Romák patrónusa

2024.05.05. 07:41

Megtelt a Püspöki Palota kertje a cigány családok találkozóján - fotók

Cigány családok találkozóját szervezte szombaton a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Boldog Ceferino, a romák patrónusa emléknapján.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

A Püspöki Palota kertjében Kiss István, a Karitász igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Székely János megyés püspök a romák ősi, Indiából hozott nyelvén szólította meg őket. Szombaton volt a romák védőszentje és példaképe, Boldog Ceferino ünnepe. E kapcsán beszélt nekik az Észak-Spanyolországban élt férfiről, aki gyakran összegyűjtötte a gyerekeket, és mesélt nekik Jézusról.

 

– Mi is hasonlót élünk át most a püspökség kertjében. Érezzétek, hogy Isten szívében vagytok, nem valahol oldalt, távol, a periférián. Nincs szakadék, testvérként vagyunk együtt, a Mennyei Atya gyermekeiként – mondta az egybegyűlteknek, és ebédre invitálta őket az asztalokhoz. Előbb még Szirmai Róbert, a SZMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszöntőt az egyházmegye számos településéről, intézményéből érkezett résztvevőknek.

Ebéd után kulturális programok követték egymást a színpadon: fellépett a Lovászi Általános Iskola énekkara, a zalakomári Jelenlét Pont gyermekeinek ének- és zenekara. Őket a Kale Lulugyi zenekar követte Oroszlányból. A műsorszámokkal párhuzamosan a gyerekekkel cigány művészek – Kalányos Gyöngyi, Vári Zsolt, Ferkovics József – foglalkoztak, utóbbi vezetésével.

A püspök atya délután szabadtéren mondott szentmisét. Prédikációjában Boldog Ceferinoról beszélt, akit II. János Pál pápa avatott boldoggá 1997. május 4-én. Spanyolországban született nagy szegénységben, iskolába soha nem járhatott, de volt benne valami különleges bölcsesség, és kiskorától kezdve rendkívül tisztelte Istent. Apja elhagyta a családot, ő lett édesanyja és a család legfőbb segítője. A sátras életből a városba vezette családját. Eleinte nem volt semmijük. Elkezdett templomba járni, felfedezte a titkot – erre hívta a főpásztor cigány testvéreit is. Ceferino nagylelkű volt, feleségét, aki fiatalon meghalt, a síron túl is tisztelte. Életük példája a gyönyörű házasságnak, mondta, majd a szülőknek, nagyszülőknek azt tanácsolta, ha gyermekeik igazi javát akarják, akkor segítsék, bátorítsák őket, hogy tanuljanak, és törekedjenek arra, hogy békességben, bölcsességben oldják meg a problémákat. A sötétséget fény által lehet legyőzni. Engedjék be Jézust a szívükbe, és az életük megújul, mondta. A szentmisén közreműködött az Ébren álmodók zenekar Rettegi Zsolt vezetésével.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában