Olvasói panasz

2024.05.24. 07:00

Zötykölődés, kerülgetés - nehezebb eljutni a szombathelyi kiskertekbe, mint gondolnánk - fotók

Egy átlagos napján keresztül mutatta be olvasónk: milyen nehézségekkel kell megküzdenie míg eljut a parkerdei kiskertjébe. Ami pedig a reggeli világosságban nehézkes, az az esti szürkületben balesetveszélyes - ezért is igyekszik minden fronton felhívni a figyelmet az utak állapotára.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A délelőtti órában indultam és végigzötykölődtem a nagyon rossz aszfaltos úton, főleg a két oldalán nagyon sok a kátyú. Az út végén, a Büfénél találkoztam régi kertes barátaimmal, akik felháborodva mesélték, milyen rossz a parkolóból kifelé vezető út. Fájlalták azt is - elsősorban a turisták miatt - hogy a szelektív hulladékgyűjtőket körbekerítették, lelakatolták - írta a szerkesztőségünknek címzett levelében Molnár Lajos, aki korábban a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnökeként rendezte az itteniek ügyes-bajos dolgokat, kerttulajdonosként azóta is naponta jár erre.  

Zötykölődés
Molnár Lajos mutatja a hatalmas kátyúkat
Fotó: © Cseh Gábor

A történelem ismétli önmagát, tartja a mondás. Hogy ez ügyben is így történt e, vagy a probléma éppen az, hogy nem történt semmi, nem tisztünk eldönteni. Az viszont tény, 2022 nyarán ugyanezzel a témával foglalkoztunk már, akkor olvasónk úgy fogalmazott: - Mostanáig komoly baleset nem történt, de csak a szerencsén múlott.   

Mint ismert, a parkerdő felé vezető Jégpince út a szombathelyi önkormányzat, a Szombathelyi Parkerdő és a hozzá kapcsolódó piknikező terület kezelője pedig Szombathelyi Erdészeti Zrt. Mindkét illetékesnek elküldtük kérdéseinket: szerettük volna megtudni, hogy az adott útszakaszon mikor végeztek utoljára útfelújítást, és terveznek e hasonlót mostanság.  

Az önkormányzat megkeresésünkre közölte: A Jégpince utcában a kiépítése óta teljeskörű burkolat felújításra nem került sor. Az előző évekhez hasonlóan 2024. év első félévében Partnercégünk két alkalommal már elvégezte a teljes szakasz kátyúzását. A burkolati hibák javítását legkésőbb 2024. június 30-ig ismételten elvégeztetik.  

A parkerdei hulladékhelyzettel is többször foglalkoztunk már.

A MOLOK hulladékgyűjtők beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósította meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2019-ben. A következő esztendőben Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Csoportvezetője arról beszélt lapunknak: sokan a kiskerti és a háztartási hulladékot is ide hordják. A hulladéksziget azonban nem erre készült. A járványügyi intézkedések óta a kiskertek tulajdonosai több időt töltenek kint, és a piknikezők száma is növekedett.  

Megkérdeztük a Szombathelyi Zrt.-től azt is, miért zárták le a hulladékgyűjtő szigetet. Mostanáig nem érkezett válasz, de amint így lesz, cikkünket frissítjük.   

Ismert: évről évre nőtt, a pandémia óta pedig gombamód megszaporodott az életvitelszerűen a Szombathelyi Parkerdőben élő családok száma. Molnár Lajos levelében erről így ír: - Kerti munkáimat elvégezve az esti órákban indulok hazafelé. A Büfétől be- és kifele is nagy a forgalom. A sötétben mégjobban előjönnek az úttal kapcsolatos hibák. Sok a kivilágítatlan kerékpáros, aki kerülgeti a kátyúkat, nincs rajtuk láthatósági mellény. Sok autónak rosszul beállított a világítása, és sok a gyorshajtó is. Öröm viszont az új körforgalom.   

Csak addig el is kell(ene) jutni valahogy.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában