gyakran ellenőrzik

2018.01.17. 17:30

Klóros konzerv, szalmonellás tejpor- Még a bébiétel is rejthet veszélyeket

A szalmonellás tejporból nem, a klórtartalmú bébiételből és a Kínában gyártott, egészségünkre veszélyes bambuszrost tálból jutott a magyar üzletek polcaira is.

Tóth Kata

Nincs rossz tapasztalata a bébiételekkel Vas-Németh Anettnek. De hároméves lányának, Veronikának már nem konzervet, hanem házi eperlekvárt kínál Fotó: Szendi Péter

Klórtartalmú tisztítószer-maradvány jelenléte miatt néhány napja visszahívta egyik saját márkás gyümölcsös bébiételét az egyik drogéria-üzletlánc. A kifogásolt termékből Magyarországon kívül Európa több országába szállítottak – az érintett termékeket leszedték a polcokról és visszahívták a fogyasztóktól. Szalmonellával fertőzött babatejporról is érkezett hír a minap. Magyarország egyelőre nem érintett a botrányban, de 83 országból több mint 12 millió doboz, csecsemőknek készült tejport vont vissza az egyik legnagyobb francia tejtermékgyártó.

Laborvizsgálatok, tesztek eredményeként szinte havonta derül ki, hogy egy-egy, kicsiknek szánt étel határértéken felül tartalmaz növényvédőszer-maradékot. Az ilyen élelmiszerek fokozottan károsíthatják a csecsemők érzékeny szervezetét.

Nincs rossz tapasztalata a bébiételekkel Vas-Németh Anettnek. De hároméves lányának, Veronikának már nem konzervet, hanem házi eperlekvárt kínál Fotó: Szendi Péter

És nem csak babaételekről derül ki, hogy veszélyes a fogyasztásuk. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal január elején arra figyelmeztetett, hogy a magyarországi üzletekbe is került abból a Kínában gyártott bambuszrost alapú műanyag tálból, amelyből a megengedettnél nagyobb mértékben oldódik ki formaldehid használat közben. A vegyületről tudni kell: ha nagy mennyiségben belélegezzük, növeli a rák kialakulásának kockázatát.

- Az üzletlánc és a Nébih egyszerre értesült a klórtartalmú bébiételről a gyorsriasztású rendszeren keresztül. Az üzletlánc visszahívta a terméket, amely 2019. júliusi lejáratú. A vásárlók ilyenkor nem tudnak körültekintőbbek lenni annál, hogy elolvasnak mindent a csomagoláson. Utólag annyit tehetnek: visszaviszik a terméket az üzletbe, ott kártalanítják őket – tájékoztat Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője. Megerősíti: az utóbbi időben több eset látott napvilágot. Az éves terv alapján folyamatos az ellenőrzés, a mintavétel, amikor pedig értesítést kapnak, célellenőrzést végeznek – a babáknak szánt élelmiszerek kritikus termékek. A vásárlóknak és a forgalmazóknak is azt javasolja, legyenek körültekintőek, kísérjék figyelemmel a híradásokat és látogassák a Nébih honlapját, amely részletes tájékoztatót közöl az esetekkel kapcsolatban.

Komlenecz Ildikónak még soha nem volt rossz tapasztalata a bébiételekkel. A másfél éves Bálint már négy hónaposan kapott konzerv gyümölcsöt Fotó: Szendi Péter

- Féléves korig, ha tehetik, kizárólag anyatejjel táplálják a babákat, ezt hangsúlyozom az anyukáknak. A hozzátáplálás megkezdésekor aztán ők választják ki, hogy mi a praktikusabb a számukra: boltban vásárolnak bébiételt, vagy főznek – mondja Déri Viktória védőnő. Arra hívja fel a figyelmet: a bébiételeknek az összetevőit érdemes nézni, nem azt, hogy hány hónapos kortól ajánlja azokat a gyártójuk.

- A nagyobbik gyermekünk, Emma már öt és fél éves. Neki is adtam bébiételt, és a másfél éves Bálint is naponta kap. Mindkettőnél hamar elkezdtem a hozzátáplálást, és mivel kevés időm van főzni, praktikus oka volt, hogy a tápszer után ezekre álltunk át. Sok fajtát találok a drogériák polcain, nagy a választék ízben, márkában is, nekünk beváltak – tudjuk meg Komlenecz Ildikótól. Az egyik drogéria jó minőségű, ízletes saját márkás termékeit veszi rendszeresen a kisfiának, akinek a tésztás, paradicsomos ételek a kedvencei. Bálint persze nem veti meg azokat a jó falatokat sem, amiket a szülei tányérjáról kap. A kétgyerekes anyukának még soha nem volt rossz tapasztalata a babaételekkel, a gyerekek súlygyarapodása, széklete is rendben van. Bízik a gyártók precizitásában és abban, hogy betartják a higiéniai előírásokat. Máté öt-, Veronika hároméves, a pihenőszékben nézelődő András három hónapos a Vas családban. A nagyobbak féléves korukig anyatejesek voltak, utána előfordult, hogy ettek pépes bébiételt – marhahúsos, halas konzervet például, amikből nem fogyott volna nagyobb tételben, de természetesen főztem is – így emlékszik az édesanyjuk, Vas-Németh Anett. Neki sincs rossz tapasztalata a bébiételekkel, mindenesetre figyeli a híradásokat. – Zöldségekből, szezonális gyümölcsökből és a fagyasztóba eltett gyümölcsökből – szilva, meggy – is magam készítek főzeléket, joghurtot, krémtúrót a kislányunknak, az a biztos. Ha együtt csináljuk az ételt, azt külön élvezi, ráadásul ezek sokkal egészségesebbek, mint a boltban készen vett ételek – mondja Hideg Kitti, a 17 hónapos Ramóna édesanyja. A kislány leginkább azt eszi, amit a szülei, így Kitti kevésbé fűszeresen főz. Gondolt már arra, hogy pürét vesz, amikor nincs szezonja egy gyümölcsnek, de a visszahívásokról hallva ettől végképp elment a kedve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában