Egy méreganyag tette mozgásképtelenné

2018.10.17. 11:37

Kőszegen gyógyult, már messze jár a gulipán

Tavi bénulásból gyógyították meg a gulipánt, amelyet a napokban már Gárdony közelében, a Dinnyési-fertő természetvédelmi területen láttak.

Bakos Ágnes

Fotó: Facebook/BITL/Kovács Norbert

A Dinnyési-fertőn kapták lencsevégre a gulipánt, amelyik nem is olyan régen még Kőszegen a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpont lakója volt. Ide a Fertő-tóról került a madár, ugyanis úgynevezett tavi bénulásban szenvedett. Egy méreganyag tette mozgásképtelenné: a tartós nyár végi melegben a sekély vízben elszaporodott speciális baktérium termeli a méreganyagot. Három hét gondozás után visszatérhetett társai közé – számolt be a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont a Facebook-oldalán. Most, 16 nappal később már 140 kilométerre jár: a Gárdonyhoz tartozó Dinnyés település nyugati határában, a Dinnyési-fertő természetvédelmi területen látták.

A gulipán fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll, egy példány természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Jellegzetes csőrével mintha kaszálná a vizet, úgy gyűjti apró rovarokat, rákokat.

Fotó: Facebook/BITL/Kovács Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában