Mária palástjához zarándokoltak

2018.09.24. 21:59

Szlovénia legszebb aranyoltárát is megnézték a magyarországi szlovénok

Tizedik alkalommal indult lelki zarándokútra egy autóbusznyi hívő Szentgotthárdról és Rábatótfaluból. Az úti cél Szlovénia volt, ahol négy jelentős templomot látogattak meg.

Civil/Horváth R. László

Négy jelentős szlovén templomot látogattak meg a szentgotthárdi és rábatótfalui zarándokok Fotó: Horváth R. László

A Kissné Köles Erika parlamenti szószóló által szervezett, a lelki épülést segítő, Szlovénia szakrális emlékeit bemutató utazás során négy, Máriának szentelt templomot látogattak meg a magyarországi zarándokok.

A maribori ferences téglatemplomban, az oltáriszentség-imádási óra után P. Benedict Dejan Emberšič OFM mutatta be a szentmisét, köszöntötte külön is a magyarországi szlovén zarándokokat.

Aztán a prihovai Mária, a Keresztények Megváltója temploma következett, ahol az utazók megtekintették Szlovénia legszebb aranyoltárát, amelyen az Istenszülőt ötvenöt angyal veszi körül. A zarándokközponttá lett Ptujska Gora-i templomot 2010-ben XVI. Benedek pápa bazilikai rangra emelte. A főoltáron feltűnik: Mária palástjának bal oldala úgymond – az első, felületes pillantásra – üres (Mária köpenye alatt egyébként nyolcvanegy felismerhető személy nyert oltalmat).

Négy jelentős szlovén templomot látogattak meg a szentgotthárdi és rábatótfalui zarándokok
Fotó: Horváth R. László

De ez voltaképpen nem így van, a palást egyáltalán nem üres! Az oltárfaragó azt gondolta (ezt üzeni az utókornak is, csak érteni kell a szavát), hogy a Szűzanyához érkezett zarándokoknak, oltalmat keresőknek is minden időben helyet kell hagyni, biztosítani az óvó palást alatt. A ljutomeri Keresztelő Szent János-plébániatemplom volt a következő úti cél: ebben a templomban a tabernákulumos mellékoltáron látható a Szeplőtelen Szüzet ábrázoló festmény, a Szűzanya-oltár előtt pedig a keresztelőkutat helyezték el.

A szentgotthárdi és rábatótfalui zarándokok mind a négy templomban szlovén és magyar nyelven zengtek hálaéneket, imádkoztak mindazokért, akik legjobban rászorulnak Isten irgalmára.

CIVIL/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában