Príma Díj 2018

2018.09.21. 14:39

Vas Megyei Príma Díj – 2018. MAGYAR ZENEMŰVÉSZET: Süle Ferenc

Már gyermekkorában nagyon szeretett énekelni és zenélni, nagyszerű hallással bírt és jó tanuló volt. Egészen kis korában megtanult zongorázni és hegedülni.Két év alatt elvégezte a hat osztályt a celldömölki iskolában – csodagyereknek tartották.

 

Karnagy, tankönyvszerző, címzetes igazgató – Süle Ferenc a Celldömölki Liszt Ferenc Vegyeskar karnagya.

A Pápai Álami Tanítóképzőben végzett, majd a pápai leányiskolában tanított – már itt 120 tagú énekkart, egy sikeres gyermekkórust hozott létre.

Több mint 40 éve igazgatja és dirigálja a celldömölki kórust. Kitartó munkájának és elszántságának köszönhetően számos európai országban, valamint hazai neves rendezvényeken szerepeltek. A 76 éves Süle Ferenc által vezetett Liszt Ferenc Vegyeskar 1966-ban alakult, akkor még Celldömölki Kisipari Szövetkezetek Kórusa néven, majd 3 évvel később 40 pedagógus csatlakozott hozzájuk. 1971-ben, a jubileumi Liszt-év alkalmából vették fel minden idők egyik legjelentősebb zeneszerzőjének a nevét. Szép sikereket értek el, az első külföldi útjuk Lengyelországba vezetett. Az alapító tagok közül ma már senki sem tagja a kórusnak, de vannak jónéhányan, akik évtizedek óta együtt énekelnek. A kórus az elmúlt években számos kül- és belföldi felkérésnek tett eleget, számtalan elismerést és díjat gyűjtött be. Süle Ferenc 1974-ben lett a celldömölki zeneiskola igazgatója, néhány év alatt megtöbbszörözte az intézmény tanulói létszámát. Az alsó tagozatosoknak írt ének-zene tankönyvéből a mai napig tanulnak a diákok.

A karnagy szabadidejében szívesen olvas, nagy természetjáró. Nyarait a Balaton mellett tölti, a keszthelyi kórus munkáját is segíti. Zenében “mindenevő”, a mai kor slágereit is kedveli, de a reggeleihez Bartók zenéje tartozik. Családjából hozta a muzsika iránti szeretetét. Felesége mérnök, fia orvos, lánya zenetanár – öt unokától vidámak a mindennapjaik. Süle Ferenc 1959 óta tanít, a zene szeretét igyekszik tovább adni tanítványainak. Azt mondja, amíg ereje és egészsége engedi, vezetni szeretné a Celldömölki Liszt Ferenc Vegyeskart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában