Nemzetközi kapcsolatok

2017.09.24. 20:39

Az Euroweeken a magyar nyelvet és a magyar kultúrát is megismerik megyénkbe érkezők

Színpadi produkciókkal startolt el szombaton a 25. Euroweek, amelyre húsz országból érkeztek cserediákok a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba. A héten a fővárosba is ellátogatnak.

Boros Patrícia

Az Agora-Savaria Filmszínházban kezdődött hétvégén az a kulturális diákfesztivál, amelyre 160 diák és negyven kísérőtanár érkezett Európa húsz országából, egyebek között Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, Észtországból, Finnországból és Franciaországból.

A vendégeket elsőként

  • Puskás Tivadar polgármester köszöntötte:
  • - Büszkék vagyunk arra, hogy Szombathely a Kárpát-medence egyetlen, 2 ezer éve folyamatosan lakott városa. Itt született Szent Márton, itt áll az ország harmadik legnagyobb temploma, és ebben a városban gyártják a kuplungot minden tizedik autóba – mondta.

    - Úgy gondolom, nagyszerű kezdeményezés valósult meg a Kanizsai Dorottya Gimnázium által, hiszen a következő egy hétben 160 diák ismerkedhet meg Szombathellyel, a környékkel és tanulhatja a magyar nyelvet – méltatta az Euroweek programot a polgármester. A nyitóceremónián kórusprodukciókat, szóló-énekeket, Vas megyei néptáncosok előadásait élvezhették a külföldi diákok. Sőt, megnézhették a Deák Kristóf rendezésében készült Oscar-díjas filmet, a Mindenkit.

    Ezután a tanulók zászlós felvonulása következett a Fő téren át, majd közös ebéddel, városnéző kvízzel és nemzetközi büfével folytatódtak a programok.

    - Az Euroweek egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet 1992 óta minden évben másik ország rendez meg – mondta el lapunknak Lengyelné Molnár Mária szervező. – A Kanizsai Dorottya Gimnázium 2002-ben kapcsolódott a rendezvényhez. Az idei év kettős jubileum, ugyanis az Euroweek 25, gimnáziumunk pedig 100 éves lett. Összesen 160 diákot fogadtunk húsz európai országból, őket negyven kolléga kísérte el – sorolta a szervező.

    Nem unatkoztak hétvégén a diákok, ugyanis vasárnap színpadra léptek a Savaria moziban, majd családi dél-utánon vehettek rész.

    - Változatos, sűrű programokkal készültünk, de ez az esemény nem is a pihenésről szól – mondta Lengyelné Molnár Mária.

    A kísérő tanároknak kirándulást szerveztek a Hegyhátra: Győrvárra és Oszkóra, hogy megkóstolhassák a híres magyar borokat és pálinkákat. Vas megye többi részét is bejárhatják a napokban: például Sárváron kipróbálhatják, milyen egy igazi magyar fürdőhely. Eközben a diákok a vendéglátó családokkal töltik az időt.

    - A következő napokban lesznek sport- és kórusfeladatok, kerekasztal-beszélgetések a diákságot érintő európai témákról. Ezeken majd a tolerancia, a befogadás, a bántalmazás és a kapcsolatépítés témakörét boncolgatják. A keddi nap a legnagyobb kihívás, mert 250 embert kell eljuttatnunk Budapestre egy városnézésre- mondta.

    - Szerdán ellátogatunk Fertődre, ahol megnézzük a kastélyt és hajókázunk is a tavon, este pedig egy jó hangulatú záróbulit tartunk

    - sorolta a tanulók programjait Lengyelné Molnár Mária.

    A külföldről érkező diákokat kanizsais tanulók családjai „fogadják örökbe” egy hétre: lehetőségük van egymás megismerésére és az életszerű idegennyelv-gyakorlásra. A delegációkat a gimnázium tanulói kísérik és támogatják egészen csütörtökig, az esemény végéig.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában