Savaria Szimfonikus Zenekar

2017.09.28. 09:50

A zene ünnepe a Savaria Szimfonikus Zenekarnál

Tiszteletkoncertet tart a Savaria Szimfonikus Zenekar a zene világnapja alkalmából. Alapítójuknak, Petró Jánosnak szól Dvořák h-moll csellókoncertje Onczay Csaba szólójával és Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniája.

Pintér Viktória

Petró János, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar alapító-igazgatója Fotó: Nábrádi Szabolcs

Petró János karmester és egykori igazgató ikonikus alakja a szombathelyi komolyzenei életnek, azt is kimondhatjuk, hogy személye és munkája nélkül ma nem lenne, vagy legalábbis nem ilyen lenne a Savaria Szimfonikus Zenekar. A szeptember 29-én 19 órakor kezdődő koncerten az ő munkássága előtt tiszteleg a zenekar. Eredetileg a hangversenyt is ő vezényelte volna, de egészségi állapota nem teszi ezt lehetővé.

Petró János, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar alapító-igazgatója Fotó: Nábrádi Szabolcs

Petró János 1962-ben lett az akkor megalakult Szombathelyi Szimfonikus Zenekar karnagya és igazgatója. Az évek során az akkor még amatőr formációt itthon és külföldön is elismert zenekarrá tette. Tevékenysége, jelenléte, munkája több fiatalt is a zene mellé állított. Köztük a szimfonikusok jelenlegi igazgatóját, Kiss Barnát is, akit arra inspiráltak a Bartók Teremben hallott koncertek, hogy Szombathelyen akarjon zenélni az egyetem után. Petró János számára kiemelten fontos volt a fiatalok képzése, ahogy ő mondta egyszer: hogy megtanítsa őket „zenekariul”. Ezért is szerepelnek ebben a mostani műsorban a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium zenetagozatos diákjai, mintegy rámutatva arra, hogy a minőségi zenekari utánpótlás ügyéről sem feledkezett meg soha. Az ő vezetése alatt kapott az együttes Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat, illetve a Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett karmester volt az, aki a magyar kortárs zenét a zenekar közös ügyévé tette. Különösen jó barátságot ápolt Lendvay Kamillóval és Durkó Zsolttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában