Japán Napok Szombathelyen

2017.10.06. 12:57

Japán hagyománnyal ismerkedhetnek a szombathelyiek

Japán divatba jött. Nagyszüleink hallottak valamit annak idején a felkelő nap országáról, a cseresznyevirágzás ünnepéről és a gésákról, de közben Nintendón és Sega Mega Drive-on nőtt fel néhány generáció, és a japán kultúra, mentalitás immár jóval többet jelent számukra távoli egzotikumnál.

Kovács Ágnes

Fotó: Hornyák Emőke

 

Fotó: Hornyák Emőke

Ma már pontosan tudjuk Tarantino és a Kill Bill nyomán, hogy ki volt Hattori Hanzo, hogy miért harcoltak a szamurájok, és hogy a szamuráj kardnak lelke van. Megtanultuk, hogyan kell bonsait nevelni, mitől japán egy japánkert, hogy a szél gereblyézte fehér homok, és a simára csiszolt gömbölyű kövek harmóniába rendezve, hogyan vezetnek el a lélek nyugalmához. Egyre többen vannak közülünk, akik a zen buddhizmust követik, de akadnak hívei a sintoista vallásnak is. Tudjuk, hogy Godzilla azért született meg, hogy megtestesítse és újraalkossa a lelkekben azt a rettegést, amit Hirosima és Nagaszaki pusztulása okozott.

Fotó: Hornyák Emőke

A szerencsésebbek részt vehettek már igazi japán teaszertartáson, ahol az apró csészékből felszálló forró pára a szívünknek és gondolatainknak tesz jót, a gőzölgő folyadék pedig ízlelőbimbóinkat kényezteti. A dojóban pedig megtanultuk uralni testünket, mozdulatainkat, judózunk, vagy aikidózunk, az ütést erőből végigvisszük, de az utolsó pillanatban megállítjuk, hiszen nem ütni többnyire nehezebb, mint rombolni, pusztítani. Forgatjuk a manga képregényeket, nagy szemű, csodálkozó, ártatlan tekintetű iskolás lánykák kalandjait csodáljuk, magunkról megfeledkezve merülünk el Chihiro, vagy a Vándorló palota lenyűgöző rajzfilm, és szellemvilágában, és mindezért még a Hello Kittyt is hajlamosak vagyunk megbocsájtani. Eszünk sushit és makit, riadozunk a gömbhaltól, tüzet fújunk a meggondolatlanul kóstolt wasabitól, és negyvenezret fizetünk egy wagyu steakért. Esténként elalvás előtt Murakamit olvasunk, és nemcsak azért, mert „mélyjapán”, mert jó. Az egyik legjobb a kortárs világirodalomban, még akkor is, ha nem ő kapta idén a Nobelt. Kazuo Ishiguronak is örülünk, aki meg megkapta, és aki szintén japán származású, bár ötéves kora óta Angliában él. Utazunk is persze, ha megtehetjük. A Fujiyamát látni, és meghalni, írhatnánk újra a mondást, mert Nápoly már nem elég spirituális élmény a 21. század világjáróinak.

Fotó: Hornyák Emőke

Közben persze nem feledkezünk meg a gésákról sem. Nagyjából már tudjuk, hogy sokkal többek és különbek annál, mint amit régen az európai férfiember gondolt róluk, és azzal is tisztában vagyunk, hogy tradicionális viseletüket, a kimonót, felölteni és hordani is sajátos szertartás. A felkelő nap országának kultúráját népszerűsíti a szombathelyi Magyar – Japán Baráti Társaság az Agora Művelődési és Sportházban. Szombaton délután egy órától egészen este nyolcig tartó eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a szigetország zenei örökségével, gasztronómiájával, öltözködési szokásaival. A fellépők mellett újra eljön Yamashita Hiromi kimonó-stylist, aki mindent tud erről a csodás darabról. Legutóbb is elmesélte, számít az anyag összetétele, a kelmére festett minták. Míg a daru és a teknős alakja szerencsét hoz, a szilva, fenyő a bambusz az ünnepi viseleten köszönnek inkább vissza. Növények, levélmotívumok is gyakorta láthatók a viseleten. A menyasszonyi ruhán nagyon gyakori a főnixmadár és a daru alakja. Hiromi percek alatt megköti az obit is, kinek masnit kanyarít, másoknak szép párnácskát, taikot készít majd.

Fotó: Hornyák Emőke

Ezúttal barátait is elhozta. Így érkezett országunkba Nagaoka Hidebumi mester, aki segítőivel együtt egy közel egyórás professzionális fotózást mutat be a színpadon. Schmitt Csilla a társaság elnöke úgy véli, egészen egyedülálló lehetőség Nagaokát látni, hiszen eddig Európában csupán csak Párizsban lépett fel legutóbb egy expón. Szombathelyre csak azért jutott el, mert a baráti társaság és Hiromi meghívta őt és társait a produkcióval. Beszélgetésünk helyszínére gyönyörű viseletben érkeznek. Vele tartanak tanítványai Kawata Hideki, Koizumi Daisuke, Kuge Yukinori, Taniguchi Hirozumi, és a csodálatos szépségű Masuda Kanae. A bemutatón egy menyasszony fotózását is láthatják a nézők. Bár a valóságban kicsit összetettebb a ceremónia. Az eredeti japán esküvőn ugyanis rizst szórnak, elmélyülten hívják a szellemek segítségét és szakét isznak kortyonként háromszor. A menyasszony és a vőlegény egyaránt. A fotográfus szép albumokat mutat, ő maga is seisōt visel, hakamát és haorit húzott. Hiromi és Kanae pedig kimonót visel. A fotókon gyönyörű holmik, festett csodák elevenednek meg. Szilva- és cseresznyevirág nyílik a kelméken, de nem ritka a fehér magában mintás menyasszonyi ruha a shirouchikake sem. Ehhez csuklyaszerű puhakalap jár, amely „eltakarja” a féltékenység szimbólumaként számon tartott képzeletbéli szarvakat. A kávézóban, ahol találkozunk, nagy feltűnést keltünk. Viseletre kötött szamurájkard, kimonó és folyamatosan fényképező japánok. Hiromi azt mondja, ez Japánban teljesen szokványos. Ott ugyanis nemcsak a nagy ünnepeken, a három, öt, hét, tizenhárom, meg húsz évesek ünnepén, de a hétköznapokon is így járnak a lányok, asszonyok, ő maga egy évben legalább háromszáz napon ezt viseli. Egy dobozból előkerül a lebegő ujjú kimonó, amit a hajadonok húznak magukra, így a menyasszonyok is, egészen hosszú a ruha ujja, térdig ér, szinte szárnyként libben. Ez a furisode. Könnyű és méltóságteljes, kecsességet kölcsönöz viselőjének, és magán hordozza az évezredek hagyományát. A színes esküvői kabát az irouchikake a legszínesebb, és legdíszesebb japán ruhadarab. Ezeket is megnézhetik Nagaoka fotóin, majd a szombathelyi délutánon mindazok, aki ellátogatnak a sportházba. A fotózás szertartását élőben láthatjuk, a képeket pedig azonnal megcsodálhatjuk a kivetítőn.

Fotó: Hornyák Emőke

Programok: Nagaoka Hidebumi A furiszode fényképezés technikája című bemutatóját október 7-én du. fél háromtól láthatják az érdeklődők az idei Japán nap rendezvénysorozat keretében, az Agora Művelődési és Sportházban. A japán fotóművész a színpadon, a gyakorlatban mutatja meg a hajadonok lebegő ujjú kimonójának professzionális fotózását. Eddig csak Párizsban volt ilyen show! Lesz zenés produkció, sportbemutatók (aikido, kyudo, judo, karate és kardvívás), legyezőtánc, és különféle foglalkozások ( go, illatjáték, tea szertartás, kalligráfia, pólófestés kyudo, japán játékok, origami, bonszai, kagylódísz és dobócsillag készítés). Természetesen nem marad el a japán viseletbe öltözés lehetősége, illetve a japán frizurakészítés sem, az érdeklődők sushit is kóstolhatnak. Az előadások idén az Edo-kori utazás, a kardok, valamint az italok, a konyha, és a japán esküvők világába kalauzolják az érdeklődőket. A rendezvény délután egytől este nyolcig várja az érdeklődőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában