izgalmas történetek

2017.10.01. 08:00

Közgazdából krimiíró: második könyvében börtönszökésről ír a szombathelyi Szántó Dániel

A tehetség önmagában nem elég. Egy sikeres regényírónak szerencsére, elszántságra és tervekre van szüksége. A szombathelyi Szántó Dániel példája lehet a feltörekvő ifjúságnak, a követendő példa, aki nem félt az ismeretlentől és 28 évesen, biztosítókötél nélkül mert ugrani az ismeretlenbe. Arról mesélt, hogyan lett író.

Pungor Csaba

Szántó Dániel könyvéről mesél Fotó: Unger Tamás

– Mikor döntötted el, hogy hátat fordítasz a tanult szakmádnak és a képzelőerődből szeretnél megélni?

– Ez egy nagyon hosszú folyamat volt. Az alapokat még Szombathelyen kaptam meg, a továbbtanulásnál viszont új vizek felé eveztem. A Budapesti Gazdasági Főiskola elvégzését követően közgazdászként helyezkedtem el. Óriási vágyam teljesült, hogy egy multinacionális vállalatnál helyezkedtem el. Hatalmas felelősség, ugyanakkor bizsergetően jó érzés volt. Aztán menet közben valami megváltozott…

Szántó Dániel könyvéről mesél Fotó: Unger Tamás

– Mire gondolsz pontosan?

– Szabadidőmben rengeteg könyvet olvastam, főleg sci-fit és krimit, megtetszettek a fordulatos, logikailag összetett történetek. Elhatároztam, hogy írok egy könyvet. Előre kitaláltam a fordulatokat, és ha menet közben jött egy jó ötlet, máris lejegyzeteltem. Aztán eljött az idő, amikor a papírdarabkákból összegyűlt több száz darab, akkor úgy éreztem, hogy ideje rendszerezni.

– Nem tartottál a bukástól?

– Szerintem nem szabad félni az ismeretlentől. A legjobb regényírók között olyan szerzők vannak, akik a fő hivatásukat tekintve zenészek, közgazdászok voltak. A technikai dolgokat lehet képezni, meg lehet tanulni jól írni. Aki viszont híján van a képzelő-erőnek, valószínűleg nem lesz sikeres író.

– A Revans, az első könyved nagy siker volt, felveszi vele a versenyt Az üldözött című új köteted is?

– Ha az eladási számokat nézzük, akkor azt mondhatom, hogy igen. Hosszabb időt töltött az új könyvem a toplistán, ugyanakkor vannak hátulütői is a folytatásnak. Elkerülhetetlen az összehasonlítás az előző kötettel. Több recenzió kitért arra, hogy Az üldözött más lett. Az olvasó pedig eldönti, hogy ez a más neki jót vagy rosszat jelent.

– Miről szól az új kötet?

– A második könyvem alapja egy szökési történet. Ebben a regényben jóval több az akciójelenet, de ugyanakkor hitelesnek kellett maradnom, ami nehéz volt. Egy fővárosi büntetés-végrehajtási intézet falai közül megszökni nem egyszerű. Ne a televízióban látott hollywoodi akciófilmes klisét várjuk a könyvtől, annál sokkal összetettebb. A megírásakor egyébként is a tervezési folyamat volt a legnehezebb.

– Mennyi idő alatt készült el az új köteted?

– Első hallásra soknak tűnhet, de tíz hónapig, bár a Revans majdnem egy év alatt íródott meg. Azt fogalmaztam meg magammal szemben, hogy minőségre és nem mennyiségre törekszem. Amúgy is nehéz érvényesülni a piacon, mert elég egy rossz könyv, és leírtad magad a szakmában. A közönség nem felejt és nem is bocsát meg könnyen. Aki komolyan veszi ezt a szakmát, az hosszú távra tervez – válaszolta Szántó Dániel. Aki már rajongója lett a fiatal szombathelyi írónak, annak szolgálhatunk jó hírrel, hiszen a jövőről is mesélt: – Jelenleg több kötet alapja van már a fejemben. Ebből az egyik a Revans és Az üldözött előzményét boncolgatja, a másik a történet folytatásaként állt össze. Távolabbi tervként pedig egy teljesen új történetet szeretnék papírra vetni – sorolta. Hozzátette viszont:

– A következő Szántó Dániel-könyv tartalma még legyen csak meglepetés a krimirajongók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában