SZOMBATHELY

2017.12.10. 16:00

Háromdimenziósból kétdimenziósat – a formatervező lány kiállítása

A szombathelyi Beretzky Saroltának, a Soproni Egyetem formatervező hallgatójának alkotásaiból nyílt kiállítás nemrégiben Sopronban a Ligneumban.

Weidinger Veronika

Beretzky Sarolta és Tóth Csaba a kiállításmegnyitón Fotó: Weidinger Veronika

A diáklány már általános iskolás korában szívesen rajzolt, festett. Munkáival már akkor is sokat elmondott magáról, a családról, a világról. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium elvégzése után a Soproni Egyetem Ipari termék és formatervező mérnök szakán folytatta tanulmányait. Céltudatos és érzékeny egyszerre. Ez jelenik meg alkotásaiban is.

Beretzky Sarolta és Tóth Csaba a kiállításmegnyitón Fotó: Weidinger Veronika

Azt mondja, a képzőművészet számára kikacsintás a leendő hivatása mellett. Mindig is érezte a kettősséget magában és a tanult szakmában is. Valahol a mérnöki világ és a művészek világa között foglal helyet. A kettősség máshol is tetten érhető, Tóth Csaba festőművész szavaival élve, a kiállított fotók szinte mind indusztriális jellegűek. A tájképet fotózza, ahol az emberi beavatkozás, a szerkezetépítés megjelenik. Az alkotások három kategóriába sorolhatók: tájképfotók emberi szerkezetekkel, tanulmányrajzok, hangulatok. Sarolta szavaival élve: „A hangulatfestmények és rajzok készítése közben nem a perfekcionizmusra törekedtem, mint inkább a bennem kavargó érzések és az aktuális kedélyállapot átadására. Kicsit olyan ez, mikor egy háromdimenziós dologból csinálunk egy kétdimenziósat”. Elmondása szerint a legtöbb örömét a Piros háromszöges képében lelte.

Novemberben a Ligneumban Tóth Csaba Munkácsy díjas festőművész nyitotta meg a kiállítást, ami december huszadikáig látható. A tárlat Orbán Júlia rendezvényigazgatónő segítségével jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában