Makett

2017.12.06. 15:00

A színházat adták premierajándékba

A Németh Pál Kollégiuból különleges ajándékkal érkeztek az alkotók a WSSZ Művészet-premierjére. Elhozták ajándékba a régi, ma már nem is létező szombathelyi színházépület 3D-ben kinyomtatott makettjét. Az ajándékot Jordán Tamás igazgató, az előadás egyik főszereplője a színpadon vette át.

Vas Népe

A Németh Pál Kollégium laborjából. Fotó: Vas Népe

A Németh Pál Kollégium tavaly pályázati támogatással vehette birtokba azt a 3D-nyomtatót, amelyet rendszeresen használnak is a kollégium laborjában. Prófusz György mesterfokú technikatanár emlékeztetett arra, hogy már több, 3D-ben kinyomtatott épület (vagy más tárgy) pontos mását, makettjét ajándékozták oda az „illetékeseknek”, a Szent Márton Látogatóközpontnak, a Savaria Múzeumnak, az Egyházmegyei Levéltárnak, legújabban pedig a Weöres Sándor Színháznak. Az ajándékozást évfordulók teszik időszerűvé. Prófusz György sorolja: 140 éve tervezett Hauszmann Alajos ideiglenes színházat Szombathelynek, 110 éve tűzveszélyessége miatt a teátrumot bezárták, 10 éve van ismét állandó színháza a városnak.

Jordán Tamás, Prófusz György és Bajzik Patrik – kezében a régi színház, 3D-ben. Ajándékozás a Művészet premierje után. Fotó: Vas Népe

Bajzek Patrik és Prófusz György ebből az alkalomból elkészítették az egykori szombathelyi színházépület makettjét, de a mai színház kicsinyített mását is. A nyomtatást természetesen pontos tervezés előzi meg minden alkalommal.

A Németh Pál Kollégium laborjából. Fotó: Vas Népe

„A kicsi, de elegáns színház nézőterén mindösszesen 350 ember fért el kényelmesen. 1880. augusztus 9-én nyílt meg a szombathelyi Vas Megyei Nemzeti Színház a Széchenyi (ma Berzsenyi) téren. (...) Végül 1907-ben, tűzveszélyessége okán végleg bezárta kapuit a városházával társbérletben működött színház. S a nagy világháború utolsó szakaszában aztán az egész épület helyrehozhatatlanul megrongálódott az angol és amerikai bombák 1945. március 4-ei pusztításakor” – írja dr. Sirató Ildikó színháztörténész. Most azonban makett formájában új életre kelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában