Rockzene

2018.01.28. 15:00

Fiatalon is gazdag életút – Kovács Pali elbájolta a szombathelyi közönséget

Kovács Pali tehetségkutatóban is bemutatkozott. Most ő volt a Bájoló első vendége az új évben.

Lutor Katalin

Gondolat, érzelem – ez a bájolás, ahogyan Kovács Pali csinálja.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban egy kedves fiú fogadja a vendégeket. Láttuk már színpadon, tehetségkutatóban is, most pedig azért jöttünk, hogy még többet megtudjunk róla. A Bájoló című rendezvénysorozat már ötödik éve tart, ezalatt 17 tehetséges fiatalnak adott lehetőséget a bemutatkozásra, és teljesen egyedülálló a magyarországi könyvtárak között. Az első este az idén Kovács Palié, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanulójáé.

„Nekem akkor jött a zene, amikor még meg se voltam”

- kezdi bemutatkozását Pali. Fiatal kora ellenére már igazán nagy múltú, de legalábbis élménnyel teli az a pálya, amit bejárt. A kiskori kedvencekről és az első fellépéseiről nosztalgiáznak beszélgetőpartnerével, Boros Ferenccel. Nagy mosolyok kísérik a régi emlékeket: esti mese helyett mulatós zene szólt, az óvodában pedig a Szép lányok, ne sírjatok kezdetű dallal debütált. Nos, ez talán majd jól jön a későbbiekben is.

Kovács Pali a Bájoló idei első vendégeként kisebb koncertet is adott a Boros Ferenc által moderált beszélgetésen. Fotók: Unger Tamás

A gitározás a tábortüzes estékre visz minket vissza – a Kistehénhez igazán jól illik a parázs meleg pattogása. Tűzoltáshoz pedig „van egy kék tó”. A zenei ízlés viszont, mondja Pali, folyton változik: míg az anya pocakjában Haydn és Mozart járt, aztán a báli mulatós, majd az elektronikus zene, most pedig – amolyan igazi pálfordulással – a punk- és a rockzene felé kacsingat a fiatal zenész.

Fiatal: áprilisban lesz 16 éves – most itt ül előttünk haloványkék szétgombolt ingben, fehér pólóban, és hangjában komolyság, énekében határozottság van. Nem tudunk rá gimnazista fiúként nézni. Dalválasztásai is ezt erősítik: érzelmes, hangtechnikailag is nehéz szólamokot hozott magával. Viszont az érzelmesség nem állandó jelző.

Török-Zselenszky Tamással is nagyon jó kapcsolatot ápol. Az egykori Eleven Hold, jelenleg a Hetedik Ég énekes-dalszövegírója nem is jellemezhető mással: a földkerekség minden érzelmessége a hangszálaira lett felfeszítve. Itt kapcsolódik össze a két zenész – azokban a gondolatokban, amelyek zenei világukat formálják.

Pali dalválasztásait is ez vezéreli: a mély érzelmek és a szövegcentrikusság. „Persze az sem gond, ha van dallama is” – teszi hozzá nevetve. Anyukája fontos mentor ilyen szempontból – tanácsait a fiatal zenész általában megfogadja, de nemegyszer előfordult, hogy lázadásból játszott olyan dalokat, melyek nem igazán illettek még hozzá.

Viszont a feldolgozásokban mindig saját hangja szólal meg. Ez ilyenkor kihagyhatatlan: muszáj, hogy egy dalt a saját képére formáljon, hiszen attól lesz izgalmas.

A feldolgozások mellett dalokat is ír. Viszont ezek már nem tábortüzes nóták: Pali külön figyelt arra, hogy dalai ne csak néhány akkordból álljanak. Utazós című szerzeménye igazán a szívünkig ért. Megidézte a kellemes nyáresti vonatutakat: a fülledt kabinokat és a hűsítő menetszelet.

Gondolat, érzelem – ez a bájolás, ahogyan Kovács Pali csinálja.

Országos tehetségkutatóban is járt tavaly, több fordulón továbbjutott, nem kevés sikerrel. Egyáltalán nincs csalódottság a hangjában, amikor a kiesésről beszél, hiszen rengeteg új barátot talált. Több hazai hírességgel is lehetősége volt megismerkedni, van, akivel a kapcsolatot is tartja – ez ilyen fiatalon nagyon nagy segítség lehet akár a karrier beindításában is.

Nemrégiben alakult zenekaráról, a The Riverről szintén szó esett. És bár dobost volt a legnehezebb találni, Kárpáti Tamással kiegészülve ez is sikerült. Három fellépésen vannak túl, klip és lemez szerepel a közeljövő tervei közt. A csapatmunka eddig jól működik, meséli Pali: csak az szentírás, amire mindenki rábólint.

A zenekari próbákra általában akusztikus gitáron írt dalokat visz, mert nagy zenészek állítása is, hogy „ami akusztikban jól szól, az zenekari hangzásban is jól fog”.

A próbák persze elég sok időt elvesznek akár az iskolai dolgokra szánt esti órákból is, de Pali igyekszik fenntartani az egyensúlyt, hiszen előbb-utóbb eljön a továbbtanulás ideje és majd dönteni kell. Színjátszással és versírással is foglalkozik, de az éneklést, a zenélést sem szeretné háttérbe szorítani.

A sok élmény, tapasztalat mind-mind alakítja azt a pályát, amely majd irányt ad a fiatal zenész életének. A helyi közönségnek már nem újdonság a név: Kovács Pali. Talán egyszer egy egész aréna skandálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában