vízkereszttől hamvazószerdáig

2018.01.15. 16:04

Különleges farsangi szokásokat rejt Vas megye

Megkezdődött a farsangi időszak megyénkben is. Egyre több ilyen jellegű rendezvény elérhető a vasi településeken. Van, akik különleges hagyományaik megőrzésével ünnepelnek.

Gulyás Regina Olimpia

A farsangról

Így ír az Ünnepek Oldala a téltemetésről :

A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük.

Ha nem tudja, milyen jelmezt kölcsönözzön vagy készítsen gyermekének, ITT elérheti a legfrissebb trendeket.

Különleges vasi szokások

Két megyebeli szokást érdemes megemlítenünk. Egyik a rönkhúzással egybekötött bolondlakodalom szokása. Ez főként az Őrség településeire jellemző, de máshol is előfordul. Idén például a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes hirdetett Rönkhúzást Körmend utcáira. Az eseményen a viszáki és a szőcei rönkhúzok is képviseltetik magukat. Záróakkordként itt is bolondlakodalom vár az érdeklődőkre.

Fotó: felsocsatar.hu

Szintén igen különleges hagyomány a felsőcsatári rozmaringszedés. A szokás gyakorlásának első lépése a lányos házaknál való engedélykérés hamvazószerda előtt 2-3 héttel. Második lépés a mulatozás, mely farsang utolsó vasárnapjakor kezdődik. Másnap a falu lakossága kivonul a felsőcsatári szőlőhegyre és ott várják a legényeket, lányokat. A hangos mulatozás az elmúlt év bújának-bajának felejtésére szolgál.

Kedden következett az lényegi rész, a rozmaringszedés. A mulatva vonuló fiatalok a lányok házaknál ételt, italt kaptak, táncba hívták az asszonyokat és lányokat és engedélyt kértek a rozmaringszedésre. Ezután a ház tulajdonosának lánya feltűzi a kalapokra a rozmaringokat. Díszes, házilag készített virágokat (kreppből) is kapnak a fiúk. Régen a kiválasztott, ma a legkapósabb kapja a legszebbet (Felsőcsatár honlapjának leírása alapján).

Extraként a legfinomabb vasi fánk receptjét ITT találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában