Körmendi múltidéző

2018.01.08. 18:17

Nem is voltak olyan régen azok a '70-es évek?

Górcső alá vettünk néhány, az 1970-es években készült körmendi fotót, hogy megtudjuk, miben volt más akkor a város.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Fortepan, Gulyás Regina Olimpia

Népes kisváros

Azokban az időkben, amikor az emberek a Veri az ördög a feleségét című magyar filmen nevettek, s oly távolinak tűnt az amerikai hippi-mozgalom, Körmend egész hasonló volt mai állapotához.

Ma körülbelül 1200 emberrel több lakik a városban, mint az 1970-es népszámlálás idején. 10.044-ről 11.300-ra nőtt a lélekszám, azonban előfordult, hogy ennél többen is voltak körmendiek (12802-en), mégpedig 2012-ben. A jelenlegi lakosság Magyarország népességének 0,11%-t teszi ki. (Forrás: nepesseg.com/vas)

Vásárlási láz

Az emberek abban az időben legtöbbet a Rába, illetve a Skála coop áruházakban vásároltak. A logó, felirat mindkét épületnél változott azóta, de funkciójukat tekintve ugyanazok maradtak az épületek.

Forrás: egykor.hu, vaol.hu

A ’Rába’ elé manapság már nem lehet autóval behajtani, ehelyett az egyik helyi kávézó kültéri részének kényelmét élvezhetik a sétáló utcán megfordulók.

Fotó: egykor.hu, Google

Az igazi változás

Azon kívül, hogy a 70-es évekbeli zenei kínálat merőben más volt- Kisgrofó helyett Hungária, Tankcsapda helyett Stones és Sex Pistols-, a buszozás sem olyan volt Körmenden, mint manapság.

A helyi buszmegálló részleteiben egészen másként festett korábban. Ez nem véletlen, hiszen néhány évvel ezelőtt az ÉNYKK áttette helyi központját a vasútállomás melletti területre. A korábbi épületben ma lottózó található. Érdemes megfigyelni azonban, hogy az előtte található füves rész és beálló szinte azonos, csak a zöldek nőttek meg azóta.

Fotó: Fortepan, Gulyás Regina Olimpia

A vasi kulturkincs a ’70-es évekből

Érdemes lehet megemlíteni, hogy vasi költőnk, írónk , Weöres Sándor 1972-ben adta ki egyik legkülönlegesebb művét, a Psychét.

Megteremtett egy, a nyelvújítás korában élő magyar költőnőt, akit olyannyira hitelessé tett nyelvezete, korrajza által, hogy a költőnek még kortársait is sikerült megtévesztenie vele. Sokan hitték, hogy Weöres valóban csak megtalálta egy korábban élt költőnő (Lónyai Erzsébet) műveit. Weöres Sándor idén lenne 105 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában