Körmendi múltidéző

2018.01.08. 18:17

Nem is voltak olyan régen azok a '70-es évek?

Górcső alá vettünk néhány, az 1970-es években készült körmendi fotót, hogy megtudjuk, miben volt más akkor a város.

Gulyás Regina Olimpia

Népes kisváros

Azokban az időkben, amikor az emberek a Veri az ördög a feleségét című magyar filmen nevettek, s oly távolinak tűnt az amerikai hippi-mozgalom, Körmend egész hasonló volt mai állapotához.

Ma körülbelül 1200 emberrel több lakik a városban, mint az 1970-es népszámlálás idején. 10.044-ről 11.300-ra nőtt a lélekszám, azonban előfordult, hogy ennél többen is voltak körmendiek (12802-en), mégpedig 2012-ben. A jelenlegi lakosság Magyarország népességének 0,11%-t teszi ki. (Forrás: nepesseg.com/vas)

Vásárlási láz

Az emberek abban az időben legtöbbet a Rába, illetve a Skála coop áruházakban vásároltak. A logó, felirat mindkét épületnél változott azóta, de funkciójukat tekintve ugyanazok maradtak az épületek.

Forrás: egykor.hu, vaol.hu

A ’Rába’ elé manapság már nem lehet autóval behajtani, ehelyett az egyik helyi kávézó kültéri részének kényelmét élvezhetik a sétáló utcán megfordulók.

Fotó: egykor.hu, Google

Az igazi változás

Azon kívül, hogy a 70-es évekbeli zenei kínálat merőben más volt- Kisgrofó helyett Hungária, Tankcsapda helyett Stones és Sex Pistols-, a buszozás sem olyan volt Körmenden, mint manapság.

A helyi buszmegálló részleteiben egészen másként festett korábban. Ez nem véletlen, hiszen néhány évvel ezelőtt az ÉNYKK áttette helyi központját a vasútállomás melletti területre. A korábbi épületben ma lottózó található. Érdemes megfigyelni azonban, hogy az előtte található füves rész és beálló szinte azonos, csak a zöldek nőttek meg azóta.

Fotó: Fortepan, Gulyás Regina Olimpia

A vasi kulturkincs a ’70-es évekből

Érdemes lehet megemlíteni, hogy vasi költőnk, írónk , Weöres Sándor 1972-ben adta ki egyik legkülönlegesebb művét, a Psychét.

Megteremtett egy, a nyelvújítás korában élő magyar költőnőt, akit olyannyira hitelessé tett nyelvezete, korrajza által, hogy a költőnek még kortársait is sikerült megtévesztenie vele. Sokan hitték, hogy Weöres valóban csak megtalálta egy korábban élt költőnő (Lónyai Erzsébet) műveit. Weöres Sándor idén lenne 105 éves.

Ezek is érdekelhetik