Mindenkiben van egy belső objektív

2018.01.07. 11:30

Pajor András fotóit állította ki a Galéria Arcis

Három terem, három világ, egy alkotó, két szín. Így lehetne hírszalagban összefoglalni a lényegét annak a tárlatnak, amely az idén negyvenéves Galéria Arcisban várja a művészetkedvelőket még január közepéig. Pajor András az „Én is, fény is” címet adta a kiállításnak.

Pogács Mónika

Pajor András kiállításával részösszegzést, egyfajta keresztmetszetet ad arról a fotóriporteri és fotóművészi útról, amit eddig bejárt. Fotó: Makrai Tamás

Aki járt korábban a fotóművész Europica Sceptika tárlatán valamelyik vasi vagy éppen passaui helyszínen, azt hatalmába kerítheti a jó érzés, hogy hazaérkezett az ismerős fotók láttán.

Pajor András kiállításával részösszegzést, egyfajta keresztmetszetet ad arról a fotóriporteri és fotóművészi útról, amit eddig bejárt. Fotó: Makrai Tamás

Az alkotó az első teremben abból a kollekcióból válogatott, amelyek öt kontinens csaknem száz galériáján mérettek meg és nyertek díjat. Pajor András ugyanis két éve nemzetközi fotóművész diplomát, AFIAP elismerést kapott. Ez csak annak „jár”, aki előtte nemzetközi fotós színtéren is bemutatkozott, indult a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség által hirdetett pályázatokon.

A sok fénykép közül az első teremben az egyik, amelyet ez a grémium aranyérmesnek ítélt, a fény hiányával fogalmazza meg annak lényegét, fekete fehérben. A kép alsó harmadában egy mikrofon előtt a hegedűművész, Mága Zoltán játszik. A Sárváron készült fotó felső harmadában reflektorok fényei. Középen csak a sötét. Azaz a fény csak akkor létező, ha a sötétségből kirajzolhat, megvilágíthat valamit, a lényegest.

A Nega című kép egy a klasszikus torzók, aktok közül.

A teremben egy másik ismerős kép, az Europica Sceptica sárvári kiállításán is fő helyet kapott. Többszörös díjnyertes, egy, a Hewlett Packard által kiírt pályázat díjazottja. Egy 2007-es pillanatot örökített meg Amszterdamban, egy Rembrandt-kiállításon készült. A fekete-fehér fotón az emberek suhanók, kontúr nélküliek, mozdulatuk maradt csak meg a fényképen. Ami örök, az a művészet. Ahogy Rembrandt kitekint önarcképéből vagy ahogy egy márványszobor nőideálja idők, korok felett áraszt nyugalmat, állandóságot a suhanó, arc nélküli emberek mellett. Változás és állandóság egy képen az örök értékek jegyében.

A fotós és befogadó viszonyáról, a valóság leképezésének felelősségéről Pajor András azt mondta: a felelősség alapja az, hogy minden emberben van egy belső objektív. Ha ezt tisztán tartja valaki, az éles képet ad. Vagyis a valóságot láttatja, befogadóként pedig a valóságot látja meg. Nem lehet manipulálni az adott pillanatot ezek együttállásában.

- A képek nem hazudnak, ha egy igaz gondolattal készítem el azokat.

- ezt mondta az alkotó.

A második terem a klasszikus torzóké, aktoké. Montázsok is szerepelnek ezek között. A fotóművész több helyen a gesztust, a mozdulatot igyekszik lekövetni objektívjével.

A városi tájak tematikában egy kínai utazás emlékeit mutatja be.

A harmadik terem egy újabb témaváltás, egyben világképváltás: egy öt évvel ezelőtti kínai utazás emlékeit mutatja meg, szintén feketén-fehéren. A fotós olyan helyekre juthatott el, ahova az átlagos turista nem. Gyárakba például. A fényképeken a gyártósorok mellett aranyhalak úszkálnak akváriumokban. A naponta ott robotolók hiszik, hogy ezek szerencsét hoznak. Egy másik fotón nyugdíjas takarítók kézi seprűs söprögetése a 21. század technológiájával Európába tömegterméket gyártó csarnokban. A harmadik terem a városi tájak tematikában ad betekintést a kínai hétköznapokba néhány etűddel, utca- és szociofotóval. – Lassan ötvenévesen képet, keresztmetszetet szerettem volna adni arról a fotóriporteri, fotóművészi útról, amelyen járok. Egyfajta részösszegzés, leckekönyv mindez – mondta Pajor András a kiállításáról. Ötvennégy fekete-fehér fénykép, riport-, kísérleti, szocio- és utcafotó a másfél méterestől az album méretűig a Galéria Arcison. Ez az „Én is, fény is” című tárlat. Január 14-ig még megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában