zene

2018.01.30. 07:00

Schubert dallamai élnek – Foki Dániel a Bartók Terem színpadán

Foki Dánielnek adták át a Bartók Terem színpadát a szombathelyi szimfonikusok. A Kamarazene bérlet második előadásában az ő tolmácsolásában hallhattak dalokat.

Lutor Kata

Foki Dániel Schubert dalait énekelte a Bartók Teremben. Zongorán közreműködött: Zita Tschirk Fotó: Nagy Jácint

„Most oly borús a világ, az út hóba burkolózott” – írja Wilhelm Müller egy versében. Az ő költeményei adták az alapot Franz Schubert 24 dalból álló ciklusához, a Téli utazáshoz. A költemények fájdalma a kiszáradt patakokban és a jeget olvasztó könnyekben válik valósággá. A hófödte hajkorona, mint a múlandóság ősi irodalmi toposza jelenik meg, ahogyan a költemény főszereplője vándorol, szerelmet keres.

Foki Dániel Schubert dalait énekelte a Bartók Teremben. Zongorán közreműködött: Zita Tschirk Fotó: Nagy Jácint

Foki Dániel búgó baritonja csodás melegséggel olvasztja fel ezt a képzeletbeli fagyos tájat. És azzal együtt a mi hideg szívünket is. Még tél van, hiába a jó idő – a meleg hangulatú dalest elején még mindenki dörzsölgeti átfázott kezét. Egy kivétellel, hiszen Zita Tschirk ujjait a profi zongorajátéka melengeti. Ő kíséri a szombathelyi énekes csodás énekét.

Ezzel zárult a január a Bartók Teremben a Savaria Szimfonikus Zenekar rendezvénysorozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában