Pörös Géza

2018.05.07. 16:57

Filmes kapta meg a Nagy Gáspár-díjat

Pörös Géza filmszakíró, televíziós dokumentumfilm-rendező kapta idén a Kossuth-díjas költőről, Nagy Gáspárról elnevezett irodalmi és művészeti díjat. A Nagy Gáspár Alapítvány ötödik alkalommal tartotta meg a bérbaltavári szülőház udvarán a díjátadót.

Pogács Mónika

A díjátadón a költő számára meghatározó két települést a helyiek és a falvak polgármesterei is képviselték: Nagytilajt Horváthné Kántor Klára ( balról), Bérbaltavárt Németh Béla (jobbról)

 

A díjátadón a költő számára meghatározó két települést a helyiek és a falvak polgármesterei is képviselték: Nagytilajt Horváthné Kántor Klára ( balról), Bérbaltavárt Németh Béla (jobbról)

- A kissé szeles májusi nyárban nagy örömünkre szolgál, hogy a mi kis falunkban, az emlékházban adja át az alapítvány a díjat, az eseményt ezért mi is magunkénak érezzük – mondta köszöntőjében Németh Béla, Bérbaltavár polgármestere. Azzal folytatta: számára faluvezetőként Bérbaltavár legfontosabb értéke a Kossuth-díjas költő és életműve, valamint az itt lakó, itt otthonra találó emberek, a festői panoráma, a helyi szőlő, a bor, az épített örökség, az őslénykutatás eredményei és Béri Balogh Ádám emlékezete.

- Ötödik alkalommal gyűltünk össze a díjátadóra, amellyel arra az emberre emlékezünk, aki a 20. század második felében költészetével, emberi, morális tartásával példát adott mindannyiunknak – vette át a szót Pelyach István történész, az alapítvány elnöke.

A Nagy Gáspár-díjat a kuratórium képviseletében Monostori Imre irodalomtörténész adta át Pörös Géza filmes írónak, televíziós rendezőnek, a magyar filmkultúra, filmszakírás, kulturális televíziózás, dokumentumfilmezés rangos mesterének.

Az idei díjazott Pörös Géza filmes szakíró, televíziós dokumentumfilm-rendező Fotók: Pogács Mónika

Pörös Géza meghatottsággal köszönte meg a díjat. Nagy Gáspárral éppen ötven éve, áprilisban ismerték meg egymást – szombathelyi főiskolásként. Később több közös szakmai munkájuk volt, aztán akadtak évek, hogy nem találkoztak. „Az utak közben elváltak, de az egymás iránti figyelmünkön nem fogott az idő” – írta kapcsolatukról Nagy Gáspár.

- Wojciech Kilar zenéjét adtam ajándékba neki CD-n, ezt használtuk egyik közös dokumentumfilmünkhöz, Gáspár pedig a Szabadítót mondani címmel épp megjelent CD-jét dedikálta nekem. Akkor már nagyon gyenge volt. Többet nem találkoztunk – idézte fel az utolsó személyes emléket Nagy Gáspárról – a Nagy Gáspár-díjas Pörös Géza. pm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában