Néma csend

2018.05.27. 12:00

Nem tagadja, hogy már készítette a polcát a Radnóti-díjra Herényi Barbara

Az ország legjobb versmondója - ez a gravírozás szerepel azon a díjon, amelyet Herényi Barbara kapott. Talán a legértékesebb díja, amit a számára legkedvesebb költő verseinek szavalásáért nyert.

Pogács Mónika

radnóti

- Ezt a Radnóti-versmondóversenyt évente rendezik meg, mindig más helyszínen. Egy az állandó benne csak, hogy a költő május 5-ei születésnapjához legközelebbi hétvége az időpontja. Most a RaM Colosseum adott helyet a versenynek – mesélte Barbara. – Egy professzornőm hívta fel az egyetemen a figyelmemet a megmérettetésre, mondván: ha a nevem ennyire összeforrt Radnótiéval, mert rendszeresen szavalom verseit, akkor az ő nevével fémjelzett díjat is meg kellene szereznem – mondta mosolyogva a fiatal lány. A jelentkezés és a rendezvény közötti idő rövid volt a felkészülésre. Patóné Tuza Mónika pedagógus segítségével készült a megmérettetésre, szinte atomjaira szedve, így értelmezve Radnóti Miklós két versét a legjobb interpretálás érdekében. Megérte: Radnóti Hetedik eclogájának elhangzása után hosszú pillanatokig néma csend volt a colosseum nagytermében. Az alapvetően vidám lánytól nem feltétlenül erre számítottak – de az ecloga mély szomorúságának átadása sem jelentett nehézséget a versmondónak, ezt az oldalát most először ismerhették meg a kívülállók. Barbara a szabadon választott versként is Radnótit, a Hajnali kertet vitte versenybe.

Herényi Barbara büszkén mutatta Radnóti-díját, amelyet a költő emlékére rendezett országos versmondóversenyen nyert Fotó: Pogács Mónika

A fiatal nem tagadja: előre elkészítette a díj helyét a Kosztolányi nemzeti és az egyetemisták országos díja között. – Nagyon szerettem volna ezt a díjat és tapasztaltam az idézet igazát: amit nagyon akar az ember, nincs más választása, mint hogy megvalósítsa. Az álom, ha azzal törődik az ember, valóra válik. Én ezzel az álommal rengeteget törődtem. Sírás és megkönnyebbülés is volt a részemről a díj átvételekor – mondta. Barbara Radnóti szeretetét is egy pedagógusának, Sipos Ákosnak köszönheti.

- Radnóti lelke, írásainak letisztultsága, lágysága és ahogy a megfogalmazhatatlant megfogalmazza, az elmondhatatlant elmondja, ez fogott meg benne – árulta el Barbara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában