nehogy lemaradjatok!

2018.08.26. 14:37

Így buliztunk négy napig a Savaria Karneválon!

Guinness-rekordkísérlet, rock, tűz, múltidézés és hatalmas buli – Mindenképp tartson velünk a Savaria Karneválon!

Nemes Judit, vaol.hu

Ezen a hétvégén egyértelműen Szombathely a főszereplő, hiszen a Savaria Karnevál betöltötte a várost, és rossz idő ide vagy oda, ez mit sem ront az élményen!

Az elmúlt napokban végig nyomon követtük a vaol.hu-n az eseményeket:

Harcászati bemutatók, hastáncosok és eső – ilyen volt a Savaria karnevál péntekje

Bár a délutáni kiadós zápor megijesztette a karneválozókat és néhány program el is maradt emiatt, a pénteki karneváli nap bővelkedett emlékezetes pillanatokban.

Felhívták a figyelmet: rossz idő esetén a szabadtéri programok elmaradhatnak, ám bent a kávézóban mindig gondoskodnak attrakcióról. Délután az eső ellenére megtartották a karnevál bora és tortája díjak átadását. A 2018-as Savaria Történelmi Karnevál bora a zsűri döntése alapján a Cseri Pincészet Pannonhalmi legendája, egy 2015-ös évjáratú merlot cabernet franc lett. A torták közül pedig Dezse Gergő cukrászmester Csokolónia nevű kreációja vitte el a pálmát. Olvasd tovább cikkünket!

 

A szombati nap bővelkedett az izgalmakban!

Feltüzelték a nézők harci kedvét is a gladiátor küzdelmek a történelmi témaparkban, amely hagyományosan teret ad az ókori római arénákban zajlott harcok felelevenítésének is. Oroszlánt persze a karneválon nem rendelnek ki ellenfélként, de minden mással viszont ténylegesen csatáznak: szigonnyal, karddal, tőrrel zajlott a közelharc. A harcosokat leginkább a vizes fű akadályozta az ügyességben, el-elcsúsztak az eső áztatta vizes füvön. Ha valaki végképp elesett, a játékmester a nézőket kérdezte a további sorsáról. Nos, az is egy megdöbbentő élmény, ahogy a 21. századi közönség beleéli magát a játékba egy emberként kiált életet vagy halált. Rengeteg fotóval és videóval örökítettük meg az eseményeket!

Figyelem autóval közlekedők!

Lezárásra kerül – esőnap esetén –:

2018. augusztus 26-án 9 órától2018. augusztus 26-án 14 óráig,

az Aréna utca – Thököly Imre utca – Bejczy utca – Kossuth Lajos utca – Hefele Menyhért utca – Berzsenyi Dániel tér – Széchenyi István utca – Kőszegi utca – Mártírok tere – Király utca – Savaria tér – Szent Márton utca – Wesselényi Miklós utca – Thököly Imre utca.

A lezárással érintett területek megközelíthetősége érdekében áteresztő pontok is létesülnek, amelyeken kizárólag az ott lakók és az engedéllyel rendelkezők közlekedhetnek!

 

Nem maradnak el a programok a Keleti udvarban sem vasárnap – Hastáncosokkal és break tánc bemutatóval készülnek

Berúgta az ősz az ajtót a – a Savaria Történelmi Karnevált sem kímélte a hirtelen jött hűvös idő. A hőmérők ma kora délután 14-16 fokot mutattak Szombathelyen és a délután további részében sem számíthatunk 20 fok feletti értékekre. Az előrejelzések szerint még szükség lesz az esernyőkre, azonban a programoknak a várható csapadék nem szab gátat a Keleti udvarban. A hastáncbemutatókat megtartják, valamint, meglepetésprodukcióval várják az érdeklődőket: Kiddy, azaz Kőhalmi András, világbajnok break táncos is színpadra lép.

A Szultánia Kávéháznál bár elmaradtak kora délutáni bemutatók, azonban a 16 órakor kezdődő Háremrablásnak várhatóan nem lesz akadálya.

 

Ilyen finomat még biztosan nem ettél! Ínycsiklandó street food a karneválon!

Fotó: Unger Tamás

Szarvasburger, Mátyás csemege, bundázott virsli és persze töki pompos is található a felhozatalban. Miből és mennyiből lakhatunk jól a karneváli forgatagban? Ennek néztünk utána, és a helyzet nem is olyan lesújtó. Ezer-ezerötszáz forintból találhatunk valami finomságot, amivel kibírjuk a legközelebbi otthoni étkezésig. Kattints, és olvasd el cikkünket!

 

Művészetek utcája

A szeles időjárás megtépázta a sátrakat, a kiművelt porcelánok és faragott alkotások azonban keményen állták a viszontagságokat. A színpadot elérte némi áramszünet a pénteki napon, de a kulturális műsorok közvetlenségének talán még jót is tett a mikrofon nélküliség.

Sörtér

A lélekhatáron mozgó sörárak közötti színpadon helyi zenekarok kaptak fellépési lehetőséget. A Mokka Tribute Bandhez fekete, már-már szirupos cseh sört választottunk, míg a Kedves Kovács koncertjéhez egy üde eper sör dukált. A Gargantua nyári üdeségét még a hűvös időben is egy „bármilyen csak hideg legyen” sörrel hűtöttük. A Sleeping Heroes korai kezdéséhez még a szűretlen felhozatal illett. Az Eticatt zenekar összetettségéhez pedig néhány csepp citrommal „fűszerezett” búzasör kínálta magát.

Gólyalábon

Gólyalábon is egyensúlyozott újságírónk. Aki megállapította , a gyerekek ügyesebbek, könnyebben el tudják sajátítani a technikát, mint a felnőttek. Csupán, könnyűnek látszik de valójában nem az.

 

Fotó: Unger Tamás

 

Fotóriporterünk (Lutor Katalin) bemerészkedett a tömegbe fényképezőgéppel – a pogó szélére – a Borok utcájában, a Bohemian Betyars koncertjén. Ilyen lett.

 

 

Fotó: Lutor Katalin
Fotó: Lutor Katalin
Fotó: Lutor Katalin

A Karneváli Civil Korzón az idén is mindig akadt valami látványosság. Összességében több mint harminc nonprofit szervezet fordult itt meg a négy nap alatt, hogy tevékenységét megismertesse a látogatókkal.

 

Viszlát, Savaria! – Véget ért a karnevál.

A záró ceremóniával hivatalosan is véget ért a Savaria Történelmi Karnevál. Légiósok, nehézgyalogság és fanfárosok vezette menettel érkeztek az ünnepségre a város vezetői a Fő térre, a Fórum Színpad elé. Az ünnepségen dr. Puskás Tivadar, polgármester átvette a fáklyát a centúriótól, majd a tűztálca fölé tartva fellobbantotta a lángot. E jelképes tett üzenete, hogy bár a karnevál tüze elalszik, a fáklyával megőrzik azt a jövő évi rendezvényre. A karnevál lángjának eloltásával véget pedig ért a XIX. Savaria Történelmi Karnevál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában