október elején

2018.09.17. 10:00

Különleges vendégjáték Varsóból A Mesebolt Színházban

Október 8-án érkezik Szombathelyre, a Mesebolt Bábszínházba a varsói Teatr Baj, Lengyelország első számú, legrégebbi bábszínháza. Különleges koprodukciót láthat a – 12 éven felüli – közönség, lengyel és mexikói koprodukcióban. Ha nem mondod el, ki fogja tudni?

Ölbei Lívia

Lengyel–mexikói koprodukcióban

Fotó: Teatr Baj

Az ajánló szerint: „A különböző színházi kifejezési eszközöknek (multimédia, bábok, tárgyak, zenék) és a színészeknek köszönhetően a látványvilág megalkotói a közönséget térbeli, és időutazásra hívják. A múlt század negyvenes éveibe, vagyis a második világháború árnyékos korszakába repülnek. Lengyelországból Mexikóba utaznak, átszelik Oroszországot, Perzsiát, Indiát, és kalandos pontokon állnak meg. Ezek közül néhány félelmetes, a többi inkább csak szokatlan lesz. A főszereplők, Irena és Jurek, 10 és 13 éves testvérek. A háború miatt elveszítik a hazájukat és a családjukat. A nehézségek ellenére életben maradnak; a lelkük ereje és élni akarásuk mit sem változik.” A látványvilág lengyel–mexikói koprodukcióban (Teatr Baj, Instituto Nacional de Bellas Artes), a ’Santa Rosa gyermekei’ projektben készült, a világpremiert 2014. május 3-án Mexikóban tartották, néhány hónappal később a lengyel közönség is megismerhette az előadást. A szerzők „szeretnék a nézőket azon 2. világháborús eseményekre emlékeztetni, amelyek Lengyelországot és Mexikót – kevésbé ismert módon – öszszekapcsolták. A történet a Lengyelországból a szovjet invázió után deportált lengyelek hányattatásait meséli el. Útjuk Mexikóban, a Santa Rosa-villában ér véget, ahol megvárhatják a háború befejezését. A színdarab az események résztvevőinek a visszaemlékezéseit veszi alapul”. Az előadás lengyel támogatással jut el Magyarországra, Szombathelyre.

Lengyel–mexikói koprodukcióban
Fotó: Teatr Baj

A szerző Berta Hiriart, a rendező: Ewa Piotrowska, a díszlettervező: Edyta Rzewuska, a zeneszerző: Gonzalo Macias, a videók Sara Ramos munkáját dicsérik. A történetmondásban kiemelt szerepet kap az összetett, varázslatra és teremtésre képes látvány. Két előadás lesz október 8-án a Mesebolt Bábszínházban (MMIK): egy délelőtt, egy délután. Elmondják, hogy tudjunk róla – lehetőleg minél többen, szerte a világban. 12 éven felülieknek szól a „mese”, de nem kizárólag gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában