kultúra

2018.12.07. 07:00

Mert a vásári komédia örök

December 8-án, szombaton 17 órakor Kemestaródfán tájol a celldömölki Soltis Lajos Színház.

Ölbei Lívia

Rég volt: Marton Márió és Bruckner Roland Fotó: soltisszinhaz.hu

A régi, jó – mindig frissnek és ropogósnak ható – vásári komédiákból visz válogatást a társulat, a rendező Nagy Gábor. A korosztályi ajánlat: kamaszoknak, szüleiknek – és mindenki másnak. A cím egyszerűen csak: Vásári komédiák.

Talán ez az örökkévalóság, de a folytonosság mindenképpen: a vásári komédiázást generációról generációra adják tovább a Soltis színház (az egykori Sitkei Színkör) színészei. Volt az az emlékezetes tréning, amikor a sitkeiek Soltis Lajostól megtanulták, hogy hol lakik a vérbő vásári komédiázás istene, és azóta komédiában nem (sem) ismernek tréfát: nemcsak a szavakat forgatják mesterien, hanem jól bánnak a testükkel és mindenféle más eszközzel is. Mert a vásári komédiában minden harsány, minden teli szájú, minden fergeteges-akrobatikus, minden tele van energiával – de pont ezért kell hajszálpontosan tudni a mértéket.

Rég volt: Marton Márió és Bruckner Roland Fotó: soltisszinhaz.hu

Szombaton tehát Kemes­taródfán tájol a csapat, amely nemcsak önmagát újítja meg folyamatosan, hanem a komédiakínálatot is. „A középkori álszentséget és kicsinyességet kifigurázó pajzán játékmódot jelenleg öt produkció képviseli műsorunkban”, mondja az ajánló.

A pór, a fia meg az oskolamester; A lónak vélt menyasszony; A varga meg a vargáné – csupa klasszikus, mindig új energiákkal, vadonatúj közönség előtt. Csak az ember nem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában