Mészáros Szabolcs a Galeria Arcisban

2019.01.04. 07:00

Bámulatos természet: egy kiállítás képei

A természet keretein túlmutató vagy inkább a természetnek jelentést tulajdonító „festői tájak” sorakoznak Mészáros Szabolcs szombathelyi festőművész kiállításán a Galeria Arcisban. A művész sokoldalúságát mutatja, hogy ütőhangszereken zenei közreműködője is volt – Cséri Alexandra (ének) és Tar Szabolcs (furulya) mellett – a saját tárlata megnyitójának a Nádasdy-várban.

Pajor András

Oroszy Csaba és Mészáros Szabolcs a tárlat megnyitóján. A háttérben egy darabka táj, ahogy a művész kezén új életre kel Fotó: Pajor András

Kondor János galériavezető köszöntőjében utalt arra, hogy a Galeria Arcis programjában rendszeresen bemutatkozási lehetőséget kínálnak egy-egy helyi kötődésű alkotónak is. Ezek sorában most a festőművész Mészáros Szabolcs kapott lehetőséget.

Az alkotó elvégezte festő szakon a képzőművészeti egyetemet, ám igazi mesterét családi körben találta meg nagybátyja, Mészáros László, a 2013-ban elhunyt festőművész személyében.

A kiállítást megnyitó Oroszy Csaba képzőművész úgy fogalmazott, hogy „a képeken a szép keresése és fellelése látható finom eszközökkel”. Erre a kijelentésre Mészáros Szabolcs úgy ref­lek­tált, hogy többféle elgondolás szerint is forgatta már ecsetjét, de mindig visszatért a festészet ősi varázsához azzal, hogy a látvány bemutatásán túl egyfajta víziót is ad alkotásaihoz.

Oroszy Csaba és Mészáros Szabolcs a tárlat megnyitóján. A háttérben egy darabka táj, ahogy a művész kezén új életre kel Fotó: Pajor András

– A művész küldetése a közjóért tevékenykedni, tudásának bemutatása mellett annak átadását, a tanítást is szolgálatának kell tekintenie – vélekedik a festőművész: ezt a gondolatot ars poeticának is tekinthetjük.

Ebbéli munkáját elismerve 2018-ban Mészáros Szabolcs lett a Vas megyei Prima díj képzőművészeti kategóriájának győztese. A művészi szépet finoman és bravúrosan felmutató festményei január 20-áig tekinthetők meg a Galeria Arcisban, a sárvári Nádasdy-vár kiállítóterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában