Rekordszámú érdeklődő

2019.06.07. 11:30

Önfeledt műhelymunka a Savaria moziban

Harminchét éve rendezi meg a Kanizsai Dorottya Gimnázium a képzőművészeti kiállítását: az intézmény minden esztendőben ír ki pályázatot a megye középiskolásainak, hogy küldjék be alkotásaikat, amelyeket a kiállítás napján díjakkal jutalmaznak.

Nemes Judit

Harmadik alkalommal szervezték meg a rendezvényt rekordszámú résztvevővel. Idén a környezettudatosságot helyezték a középpontba, azt többféle szempontból világították meg

Fotó: Horváth Balázs

Diákokkal telt meg az Agora-Savaria Filmszínház aulája tegnap: idén a tavalyi létszámot meghaladva 160 diák vett részt az összművészeti projekt­napon.

A négy évvel ezelőtti kiállítás megnyitása után ötletként vetődött fel, hogy kibővítsék, színesítsék a rendezvényt – tudtuk meg Nagy Tamástól, az iskola művészeti tanárától, szervezőtől. Kiemelte: a tárlat végül egész napos programmá bővült: nemcsak a képzőművész diákok beküldött munkáira fókuszálnak, hanem más művészeti ágakra is: zenére, táncra, sőt, divatbemutató is volt.

Az idei összművészeti projektnapra grafikákkal, fotókkal és mozgóképes alkotásokkal jelentkezhettek a diákok. A munkákat szakmai zsűri értékelte.

– A fejlődés azonban itt nem áll meg – fogalmazott a szervező. Szeretnék, ha kétnapos eseménnyé tehetnék a rendezvényt.

A projektnapot harmadik alkalommal rendezte meg a középfokú oktatási intézmény, idén a környezetvédelem, a környezettudatosság koncepcióját vitték központi témaként a rendezvényre, előadások hangoztak el a témában, valamint a műhelyfoglalkozásokon is erre a gondolatra fűzték fel az alkotásokat.

Harmadik alkalommal szervezték meg a rendezvényt rekordszámú résztvevővel. Idén a környezettudatosságot helyezték a középpontba, azt többféle szempontból világították meg
Fotó: Horváth Balázs

 

Az Agora – Savaria Filmszínház aulájában három helyszínen zajlottak a programok: a bejárat egyik oldalán a grafika iránt érdeklődők alkothattak tanári irányítás mellett, természetes anyagok (például parafa) használatával.

– Óraszerkezeteket is felhasználhattak a diákok, ez egyfajta jövőnek szánt üzenet, mellette korunk kritizálása, a jó, a rossz mind megjelenik az alkotásokon. Fantasztikus látni, hogy milyen változatos gondolkodással állnak hozzá a fiatalok ezek kivitelezésének – tette hozzá a szervező.

A bejárat jobb oldalán a graffitivel kapcsolatos tevékenységek álltak a középpontban: előbb a vázlatokat készítették el a résztvevők, majd ki is festették.

Közben a fotózást kedvelők csoportja a mozi épületén kívül, szakember segítségével keresett olyan témákat, amelyekben megjelenik a természet és a modern világ összhangja.

Rónaszéki Linda és Nagy Tamás szervezők a tegnapi projektnapon

A programokkal párhuzamosan a Kaposvári Egyetem animációs szakosztályának filmjeit vetítették a kisteremben.

A projektnap szervezéséből a Jurisich Miklós Gimnázium is kivette részét. Rónaszéki Linda, a kőszegi intézmény rajztanára elmondta: – A közös rendezvény megszervezése azért vetődött fel, mert úgy gondolták, hasznos lehet a diákok számára, ha egy teljes napon keresztül az érdeklődésüknek megfelelő művészeti ággal foglalkozhatnának, eszmecsere zajlana közöttük és erősítenék egymást a fiatalok – emelte ki. Hozzátette: tapasztalataik szerint szükség van az ehhez hasonló rendezvényekre, mivel egy témát – idén a környezettudatosságot – a középpontba helyeznek, többféle szempontból megvilágítják, kü­lönféle előadásban hallják, és ezzel fel lehet kelteni a fiatalok figyelmét – fűzte hozzá.

Bodor Júlia, a Jurisich Miklós Gimnázium diákja a graffiti készítése iránt érdeklődik: egy képet kiválasztva kompozíciót kellett alkotnia hozzá.

Koczka Tibor alpolgármester azt mondta, a tematikus nap több, mint egy művészeti seregszemle, vagy a tehetségek kiválasztása, a kiállítás a fiatalok világról alkotott képéről is beszél. Oroszy Csaba festőművész az alkotó diákok elhivatottságát és az önfeledt műhelymunkát emelte ki beszédében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában