Skandináv Nemzetközi Filmfesztivál

2019.07.18. 07:00

A vasi Pásztor Helsinkibe indul – Két díjat kap a skandináv fesztiválon

A Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is odaítélték a tavaly novemberben Vas megyében forgatott Pásztornak.

Budai Dávid

Székely B. Miklós és Horváth Ákos

Fotó: VN/Intergalactic Prod

A legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díját ítélték oda a Pásztornak a Helsinkiben augusztus 9-én kezdődő Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon. A legjobb színésznőnek járó díjat: Jókai Ági, míg a legjobb forgatókönyvért járó elismerést: Illés László, a film rendezője kapta. Ahogyan arról februárban beszámoltunk, a fiatal szombathelyi rendező, Illés László tavaly novemberben nyolc nap alatt forgatott másfél órás második világháborús játékfilmet, a film pedig mindössze öt hónap alatt készült el. Sietni az in­duló fesztiválszezon miatt kellett, mivel az alkotók deklarált célja kezdetektől a fesztiválokon való szereplés volt.

Székely B. Miklós és Horváth Ákos
Fotó: VN/Intergalactic Prod

A külső jeleneteket Dozmaton, a belső jeleneteket egy szakonyfalui házban vették fel. A vásznon feltűnik a WSSZ három színésze: Horváth Ákos, Jordán Tamás és Endrődy Krisztián is. A filmet a magyar közönség még azért nem láthatta, mert a fesztiválok esetében nemcsak a határidők pontos betartása a feltétel, de az is, hogy a nevezett alkotás korábban még sehol ne legyen bemutatva, így a film világpremierje tulajdonképpen most lesz Helsinkiben. A forrást részben közösségi finanszírozásból teremtették elő. A skandináv fesztiválra 300–350 nagyjátékfilmet neveztek, ebből azonban mindössze 12 alkotás jutott be a versenybe, és mint megtudtuk, a film ott lesz októberben a Bécsben rendezett nemzetközi filmfesztiválon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában