Barber kontra Barber?

2020.02.12. 07:00

Házasság hete: Oscar-díjas filmet láthatott a közönség Szombathelyen

Az Agora Savaria Filmszínházban folytatódott hétfő este a Házasság hete programsorozat. Az előző éjszaka Oscar-díjat nyert amerikai filmdrámát, a Házassági történet című alkotást vetítette a mozi. Előtte Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános tartott bevezetőt.

Gyöngyössi Péter

Merkli Ferenc plébános és Nagy Gábor mondott köszöntőt

Fotó: Unger Tamás

Amikor a Házasság hete programsorozat szombathelyi szervezői kitalálták, hogy hétfőn egy filmes beszélgetős esttel folytatódjon a rendezvények sora, még nem tudhatták, hogy előző éjszaka, a 92. Oscar-gálán Noah Baumbach Házassági történet című filmje is díjat kapott.

A legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrot az ügyvédnőt alakító Laura Dern kapta. Nem akármilyen filmről van szó, amit a hat Oscar-jelölés is mutat. Hiszen benne volt a pakliban, hogy megkapja többek között a legjobb női főszereplőnek (Scarlett Johansson), és a legjobb férfi főszereplőnek (Adam Driver), járó elismerést is. A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak.

Merkli Ferenc plébános és Nagy Gábor mondott köszöntőt
Fotó: Unger Tamás

A közönséget Nagy Gábor, a Házasság hete szombathelyi programjainak egyik szervezője köszöntötte. A filmet Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános ajánlotta a közönség fi gyelmébe. Jelezte, hogy bár ízig-vérig amerikai filmet fogunk látni, az mégsem a megszokott hollywoodi séma szerint zajlik majd. Utalt a Kramer kontra Kramerre.

A hit segíthet a rossz kapcsolat helyrehozásában

A kritikusok a független filmesek koronázatlan királyának szokták nevezni Noah Baumbach rendezőt. Való igaz, érti a dolgát. A Házassági történet az első pillanattól beszippant. Szinte rögtön ott találjuk magunkat egy boldog New York-i család meghitt mindennapjaiban, majd a szeretet képkockái után máris ott csücsülünk egy válási dráma kellős közepén. A korábban gyermeküket féltő szeretettel nevelő házaspár már nem hogy egy háztartásban, de még csak egy államban sem akar élni. Már beszélgetni sem tudnak. Baumbach most is – mint más filmjeiben – saját életének tapasztalataiból merít.

Ezért aztán végig a markában tart a történet. Nem tudjuk, hol volt az eleje és a stáblista legördülésével sem jutunk a végére. Csak a folyamat van, az élet kiszámíthatatlan hullámvasútja, érzelemdús, katartikus párbeszédekkel, briliáns színészi alakításokkal. Mi történt Barberékkel, azzal a családdal, ahol mindenki szerette a másikat, annak összes ismert hibájával együtt? Mi kell ahhoz, hogy ordítva egymás halálát kívánják? A film után sokan hozzászóltak.

A hozzászólók szerint egy házasság holtomiglan-holtodiglanról szól. A férfi és a nő, akik házasságot kötnek, azok egy test és egy lélek. Nem szétválaszthatók. A szó, hogy „feleség” is erre utal. A két fél együtt egy egész. A fi lm szereplői nem keresztény módon házasodtak össze, de a két ember személyisége mégis olyan mértékig összeolvadt a házasságban, hogy a válással nem a másikat hagyják el, hanem saját életükből szakítanak ki olyan dolgokat, amelyeket soha többé nem tudnak pótolni. A hit segíthet abban, hogy egy megromlott kapcsolatot helyrehozzunk. Akár úgy is, hogy egy időre „ágytól asztaltól különválunk”, hogy aztán visszataláljunk egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában