sárvári élményeiről is beszélt

2020.09.11. 07:00

Prózában jobban magára talált Grecsó Krisztián

Tíz éve jött létre a városi könyvtárban a sárvári irodalmi kör, a jubileum vendége volt Grecsó Krisztián író-költő. A népszerű szerzővel a Sylvester Könyvbarátok Klub író-­olvasó találkozóján, a Nádasdy-vár kamaraudvarán Bődi Piroska könyvtárvezető beszélgetett.

Pajor András

A népszerű szerzőt Bődi Piroska könyvtárvezető kérdezte Fotó: PÁS

Az eltelt évtized alatt a klub rendezvényein régi olvasmányokat idéztek fel és kortárs írókat hívtak meg, de bemutatkozhattak a helyi tollforgatók is. A mostani ünnepi esten a Sárvárhoz több szállal kötődő, József Attila-díjas Grecsó Krisztián elmondta, hogy a városban rendezett Diákírók, diákköltők találkozója kapcsán került kapcsolatba a településsel. Azóta pedig többször visszatért a Tinódi-gimnázium által szervezett irodalmi pályázat döntőire. Első versei a kilencvenes évek elején a Vas Népében jelentek meg a diákírók műveiből készült egyik válogatásban.

– A sárvári írótáborok alatt a részt vevő fiatalok megtanulják, hogy az irodalom egy élő organizmus, nem zárult le Radnóti halálával. Az élő irodalmi hagyománynak részei az ő blogokon megjelent vagy titokban írt szerelmes verseik. Mai érzésekkel most is alakul-változik a nyelv, ám ezáltal talán könnyebb a klasszikusokat is megérteni – mondta Grecsó Krisztián.

A népszerű szerzőt Bődi Piroska könyvtárvezető kérdezte Fotó: PÁS

Írói pályáját költőként kezdte, verseskötetei után a Pletykaanyu című kötettel robbant be a kortárs prózába. A Vera című nemrég megjelent regénye kapcsán úgy fogalmazott, hogy az író minden új művénél a nulláról indul, ez alkalommal egy 11 éves lány bőrébe kellett belebújnia.

Versei mellett prózája nem jobb, hanem ebben a műfajban jobban magára talált – szólt alkotásairól. Hozzátéve, hogy a rendszerváltás előtt a 40 éves költő még kezdőnek számított, mert akkor jelenhetett meg az első könyve, most viszont a könyvesboltban több ezer kötetcím közül lehet választani. – Akkor arra a könyvre még felfigyeltek. Esetemben nagyon zavaró volt, hogy az első könyvem megjelenése után még kritikákat sem kaptam – mesélte Grecsó Krisztián, a mára egyik legnépszerűbb magyar író a sárvári irodalmi esten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában