Elismerés

2021.01.22. 11:47

Kitüntetéseket adtak át a magyar kultúra napja alkalmából Szombathelyen

Szűk körben zajlott az ünnepség.

szombathely.hu, vaol.hu

Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A járványhelyzet és a rendezvénytilalom miatt a szokásos kultúra napi díjátadó gála idén elmaradt, az elismeréseket szűk körben, a városházán adta át dr. Nemény András Szombathely MJV polgármestere és Horváth Soma alpolgármester a Szombathely város kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakembereknek. Az eseményen részt vett Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke is. Az ünnepélyes esemény szűk körben, a kitüntetettek részvételével zajlott a Városházán, ahol levetítették a magyar kultúra napjára készített videót, melyben a Himnuszt 32, Szombathely kulturális életének kiemelkedő alakja szavalta el – írja a szombathely.hu.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj kettő fokozatban adományozható, az I. fokozatot évente egy személy kaphatja.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2021-ben Horváthné Kupi Ildikó kapta.

Horváthné Kupi Ildikó a Tanárképző Főiskola elvégzése után, 1985-ben kezdett el dolgozni fiókkönyvtárosként a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A munkáját elismerve először 1997-ben olvasószolgálati műszakvezető, majd 2014-ben olvasószolgálati osztályvezető lett. Feladata a felnőtt- olvasószolgálat, a gyermekkönyvtár a zenemű- és médiatár, valamint a városi fiókhálózatok irányítása.

Közreműködik a gyűjteménygyarapítás munkájában. Ötletadója és megvalósítója volt a Reformáció emlékéve alkalmából 2017-ben megrendezett „… szól néked az itt magyarul” – kiállításnak és a könyvtár vallási témájú dokumentumaiból összeállított tárlatnak.

Tevékenyen részt vesz az Ünnepi Könyvhét és az Országos Könyvtári Napok intézményi programsorozatának kidolgozásában, szervezésében.

1988-tól egyik összeállítója az Ajánló bibliográfia az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny témáihoz c. kiadványnak.

Szerzőként jegyzi a Híres szombathelyi Nők c. sorozatban Márkus Emília színésznő életét és pályafutását körültekintő alapossággal összefoglaló, 2012-ben megjelent kötetet. Kiemelendő a könyvtár iránti elkötelezettsége, kollegialitása, türelme a munkatársak szakmai problémáinak megoldásában, körültekintő figyelme a szolgáltatások működtetésében.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát Bögölyné Szakály Magdolna és Mayer Rudolf kapta.

Bögölyné Szakály Magdolna a kezdetek óta a Szombathelyi Képtár dolgozója. A szakmai alapok birtokában kreativitásának és munkaszeretetének köszönhetően egyre magasabb szintre jutott.

Az ügyviteli feladatokat hibátlanul ellátja. A napi feladatok teljesítésén túl nyitottságot tanúsít a kultúra, a művészet irányába, érdekli az intézmény szakmai fejlődése. Ez a nagyfokú érdeklődés az egyik jele annak a többletnek, ami csakis rá jellemző. Alapvető empátiás készségét mind a munkatársak, mind a külső partnerek megtapasztalhatják. Nem kis szerepe van abban, hogy a vezetés és a munkatársak között hatékony, ösztönző kapcsolat alakult ki. Jó kommunikációs adottsággal rendelkezik, diszkrét, gyors, energikus, ugyanakkor maga körül nyugodt légkört teremt.

Személye, munkája elválaszthatatlan attól, amit a Szombathelyi Képtár elért a kulturális életben.

Mayer Rudolf a szombathelyi mozi- és mozgóképkultúra megkerülhetetlen szervező alakja. 1991-ben végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, ahol filmkultúraterjesztői szakkollégiumi képzésben is részesült.

A főiskolai filmklubok működésének motorja lett, ellátva egyúttal az intézmény Örökmozgó Művészmozijának titkári feladatait is.

2007 óta az Agora – Savaria Filmszínház vezetője. Nemcsak megőrizte az elődje által ráhagyottakat, de vezetésével a mozi egyszerre lett a hazai, európai és nemzetközi művészfilmek otthona, miközben országosan egyedülálló látogatottsági eredményeket produkált.

Mayer Rudolf és az általa irányított szakmai egység folyamatosan magas színvonalon szervez filmbemutatókat, ankétokat, közönségtalálkozókat, filmklubokat, miközben a filmtörténet jeles alkotásainak, valamint az aktuális art és populáris filmeknek is teret biztosít, és biztosított olyan időszakban is, amikor a vidéki önkormányzati fenntartású mozik sorra zártak be.

Az Agora – Savaria Filmszínház a filmkultúra terjesztésén túl kulturális centrumként is működik, ahol koncertek, kiállítások, konferenciák, ünnepségek, könyvbemutatóik is várják a látogatókat.

Mayer Rudolf irányítása alatt történt a filmszínház 2010-es felújítása és a vetítőtermek digitalizációja is. Szakmai elismertségét jelzi, hogy vezetésével jelentősen bővül az AGORA filmszolgáltatói tevékenysége, így mára több mint 10 mozi és vetítőhely filmellátásáért felelős az ország számos területén.

A Kultúra Támogatásáért díjat 2021-ben Gerecs László kapja.

Gerecs László az AGORA 2007-es megalapításától rendszeres támogatója az intézmény rendezvényeinek. Nyári programjaik, nagyrendezvényeik során nagy mennyiségű ásványvízre van szükségük. A Városi Gyermeknapi Forgatag, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji Vigasságok – csak néhány az elmúlt 12 évből – a cég által támogatott rendezvények közül. Az egyes alkalmak során a szóda és víz automata berendezések és több száz liter ballonos ívóvíz térítésmentes biztosításával segítette a Vizesember Kft. a városi nagyrendezvényeinek zavartalan és komfortos lebonyolítását. Cége ezen felülkiemelten támogatta az elmúlt években a Haladás futsal csapatát, a Falco és a Körmend kosárlabdacsapatát, a Lorigo és a Savaria táncversenyeket és a Savaria Történelmi Karnevált.

Gerecs László kötődése a kultúrához, annak támogatásához nem véletlen. Édesapja a legendás népművelő, Gerecs Laci bácsi, aki 2014-ben hunyt el.

Volt más kultúrával kapcsolatos megmozdulása is a baloldali városvezetésnek a közelmúltban. Tegnap, vagyis a magyar kultúra napja előtti nap érkezett a hír, hogy a baloldali városvezetés azt az előterjesztést tette közzé, amiben az Agora Szombathelyi Kulturális Központ jogutód nélküli megszüntetésének terve szerepel. Ezzel az intézkedéssel az önkormányzati televíziót és újságot várhatóan a korábbi LMP-s politikus felügyelheti. A témával tovább foglalkozunk, cikkünket hamarosan olvashatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában