Relikviák

2022.06.22. 12:00

Újabb darabokkal frissült a Sisi-tárlat a Savaria Múzeumban - fotók

Egy piperetükör és egy függő gazdagítja a királyné személyes tárgyait is bemutató anyagot.

Merklin Tímea

Kollár Csilla vette elő az értékes műtárgyakat a ládából

Forrás: Unger Tamás

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is eljött a különleges műtárgyak kibontásához kedden. A Sisi-kiállítás megnyitóján vetette fel, hogy a németországi aukción vásárlandó, királynéhoz köthető tárgyakat hozzáadja a szombathelyi anyaghoz, és el is hozta a tükröt és a királyné arcképét rejtő függőt (a királyné monogramjával), miután egy müncheni árverésen megvették. A műtárgyaknak egyenként húszmillió forint a biztosítási értékük, ami azt jelenti, hogy egy kisebb ház ára adódik jelképesen a szombathelyi Sisi-tárlat gazdagságához.

 A főigazgató a kicsomagolásnál elmondta: intenzíven figyelik a külföldi árveréseket, ahol olyan tárgyak kerülnek kalapács alá, amelyeknek a magyar történelemhez közük van. Három Sisihez köthető tárgyat vettek az elmúlt fél évben, ebből kettőt kapott meg a Savaria Múzeum. A harmadik Sisinek az a kesztyűje, amelyet a merényletkor viselt, ez Budapesten látható egy új időszaki kiállításon. Horváth Soma szombathelyi alpolgármester örömét fejezte ki, hogy ilyen értékes kincsekkel frissült a Savaria Múzeum tárlata, amelyet eddig ötezren láttak. 

 

A város részéről további együttműködésről biztosította a főigazgatót. Csapláros Andrea igazgató arról beszélt, hogy a kiállítás anyagában az egyik legnépszerűbb tárgy a Körmendről kapott Sisi-cipő volt eddig, és minden bizonnyal a királyné medalionja a hajtinccsel és a piperetükör is lenyűgözi majd a látogatókat. Ezek miatt még azoknak is érdemes újra visszajönniük, akik már látták az anyagot. Kollár Csilla, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora – aki a múzeumok éjszakáján előadást tart majd itt Legenda és valóság címmel – műtárgyvédő kesztyűben mutatta be a tükröt és a függőt. A virágmintákkal díszített, rokokó bájt sugárzó ezüsttükör valószínűleg az egyik császári rezidencia számára készült. A festett portréját tartalmazó függőt Sisi odaajándékozhatta egy, a környezetében lévő hölgynek, mert az magántulajdonból került az aukciósházba. Az eltett kis hajtincs a szeretett személytől a kor szokása volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában