A jelöltek között

2022.08.22. 16:00

A meseboltos Lili-előadás és Major Erik, a WSSZ színésze is esélyes a Színikritikusok díjára

A Színházi Kritikusok Céhe az idén 43. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2021/2022-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. A kategória-jelöltek között van Major Erik, a Weöres Sándor Színház színésze, valamint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a debreceni Vojtina Bábszínház és a Kőszegi Várszínház koprodukciós bemutatója, a Lili és a bátorság.

Ölbei Lívia

Lili és a bátorság - Lukács Gábor, Varga Bori

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Már eldőlt, hogy az életműdíjat Cserhalmi György színművész kapja, a különdíjjal az AlkalMáté Truppot, az újonnan alapított Jövő díjjal pedig két színházi nevelési társulatot, a Káva Színházat és a Kerekasztal Színházat ismerik el. Tizennégy kategóriában három-három nominált várja az október 18-i díjátadót, amelynek helyszíne az Örkény Színház – áll a céh közleményében. A várományosok listáján az idei abszolút rekorder a Katona József Színház, amelynek három produkciója versenyez a legjobb előadás és a legjobb rendezés díjáért. 

A vidéki színházak közül a Budaörsi Latinovits Színház és a tatabányai Jászai Mari Színház két-két jelölést válthat díjra, a Miskolci Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház egy-egy nominálást kapott. A legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között van versenyben a díjért a Kőszegi Várszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház koprodukciójában létrejött Lili és a bátorság, az előadás rendezője Somogyi Tamás. Az érzékeny és nagy körültekintéssel feldolgozott téma: a szexuális abúzus. 

Major Erik a Szólít a szörny sajtótájékoztatóján
Fotós: Benkő Sándor / Forrás: Benkő Sándor

A legígéretesebb pályakezdőnek járó kritikusdíj jelöltjei között találjuk Major Eriket, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészét, aki saját társulatában legutóbb a Candide címszerepében nyerte meg a közönséget - de bábelőadásban is szerepelt: ő a WSSZ és a Mesebolt együttműködésében készült Szólít a szörny főszereplője: a kamaszkorba lépő  kisfiú, akinek a gyásszal kell megküzdenie. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában