Avatás

2022.09.21. 13:00

Emléktáblával örökítették meg a polihisztor Pásti János tevékenységét Táplánszentkereszten

Emléktáblát állított tíz évvel ezelőtt elhunyt egykori tagjának, Pásti Jánosnak a Szombathelyi Gyógynövény és Gombászklub Táplánszentkereszten az Erdődy-kastély falán. Az idén harminc éves klub ezzel örökös tagja előtt tiszteleg, akinek emlékkiállítása a kastélyban található.

Tersztyánszky Krisztina

Kiss Sándor zárta az ünnepséget, majd a klubtagok megnézték a Pásti János emlékmúzeumot

Forrás: VN/Pint Ferenc

A táplánszentkereszti önkormányzat tulajdonában lévő kastély előtt gyűltek össze ünneplésre a gyógynövény és gombászklub tagjai. Az ünnepségen részt vett Perl János polgármester és Antal Adrienn, a képviselő-testület tagja, Pődör György mérnök-tanár, a vasszécsenyi ásványmúzeum vezetője, a vasi Koch Sándor Ásványbarát Kör alapítója. Kiss Sándor a klub nevében elmondta: rendkívül hálásak, hogy az önkormányzat 2016-ban hozzájárult az emlékkiállítás létrehozásához és most Pásti János születésnapjához közeledve, az emléktábla elhelyezéséhez is. 

Forrás: VN/Pint Ferenc 

Erős Rozália Szabó Magda: Születésnapi vers című költeményét adta elő, majd Kiss Sándor röviden összefoglalta Pásti János kohómérnök munkásságát. A gombászklub egyik legaktívabb tagja volt, szerteágazó természetismereti tudását igazi tanítóként adta tovább, szeretetreméltó, kedves emberként örömöt szerzett a klub fiatalabb és idősebb tagjainak. Ásványgyűjteményének darabjait is őrzik az emlékmúzeumban, amelynek létrehozását a TIT Vas megyei Asztaltársasága, a vasi Koch Sándor Ásványbarát Kör, a szombathelyi Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány kezdeményezte. Az emléktáblával – melyet Iszak Zoltán kőfaragó készített – szeretnék felhívni a figyelmet az épületen belül található nevezetességre. 

Forrás: VN/Pint Ferenc 

A beszéd után Kalauz Katalin és dr. Török István leplezte le a polihisztor emléktábláját. Megemlékező koszorút helyezett el a gombászklub nevében Klonkay Szilvia és Búus Ernő, a TIT Asztaltársasága nevében dr. Nagy László, a táplánszentkereszti önkormányzat nevében Perl János és Antal Adrienn. Az ünnepségen részt vett Bársony Miklós, Pásti János unokatestvére is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában