Vezércsillag

2022.10.21. 16:20

Megyei ünnepség Körmenden 1956 évfordulóján - Mutatjuk a megyei közgyűlés idei díjazottjait - fotók

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a megyei közgyűlés Körmenden tartotta ünnepi ülését a Batthyány Örökségközpont aulájában pénteken. Az eseményen tizenhárman vettek át elismerést.

Markó Petra

Forrás: Szendi Péter

 Nagy megtiszteltetés Körmend számára, hogy az október 23-ai megyei ünnepségnek helyet adhat -  hangsúlyozta köszöntőjében Bebes István polgármester. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke rendhagyó módon először annak a delegációnak a tagjait köszöntötte, amely az ünnepi hétvégére érkezett a megyébe: 25 éves ugyanis a Vas Megyei Önkormányzat és a németországi Neckar-Odenwald Járás kapcsolata. 

V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, a magyar életmódot és nemzeti értékeinket védő miniszterelnöki biztos ünnepi beszédében kiemelte:  1956 a 20. századi vezércsillag, az az igazodási pont, ami utat mutat számunkra a 21. században is. Majd arról beszélt, hogy forradalom és szabadságharc eszméje megegyezik mindennapi céljainkkal: vágy egy olyan békés időszakra, amelyben a szabad akarat, a jogállamiság, a szabad önrendelkezési jog az egyén és az állam számára elérhető. - Még mindig ugyanazokért az célokért, eszmékért vívunk harcot, mint annak idején. Ma is szabadon akarunk dönteni arról, hogy kikkel, milyen értékrend mentén kívánjuk élni az életünket - mondta. Ennek kapcsán beszélt az orosz-ukrán háború gazdaságra gyakorolt hatásairól, majd arra irányította rá a figyelmet, hogy a nagypolitika célja az elhúzódó háború. Leszögezte: a párbeszéd és a békére való törekvés az egyetlen megoldás.  

Ezt követően átadták a megyei közgyűlés által alapított díjakat.  

Gróf Batthyány Lajos Életműdíjat kapott prof. dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház tudományos és oktatási igazgatója; Széll Kálmán- díjban részesült Popovicsné dr. Tisza Edit, a Vas Megyei Kormányhivatal igazgatója; Berzsenyi Dániel- díjat vehetett át dr. Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár, a nyelvtudomány kandidátusa, Pungor Ernő díjat dr. Gyurácz József ELTE BDPK Biológiai Tanszék tanszékvezető docense; Markusovszky Lajos-díjat dr. Hahn Katalin, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Neurológiai Osztály főorvosa; Békássy Ferenc - díjat Farkas Johanna és Farkas Júlia Európa-bajnok kézilabdázók; Fazekas Péter-díjat Pintér Rudolf, a Vas Megyei Építész Kamara titkára, építészmérnök; Batthyány-Strattmann László-díjat Viserálek Sándorné, az Unger László Idősek Otthona intézményvezetője; Jurisics Miklós díjat dr. Magyar Csaba tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, Lóránt Gyula-díjat Halász Bence világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető, továbbá Vas Megyei Érékdíjat ítéltek oda a Kőszegi Várszínháznak.  Béres Árpád Észak-Vas megye településeinek fejlődése érdekében végzett több mint egy évtizedes példaértékű munkájáért „Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme” elismerést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában