vaol.hu podcast

2022.10.21. 17:43

Mesélő podcast: ezért "fiúsították" Gersei Margitot

vaol.hu

Fotó: Szendi Péter

A magyar jogtörténet első fiúsításáról, Gersei Margit életéről és nagylelkű felajánlásairól is szó lesz a következő Mesélő podcastban.

Gersekarátra kalauzol ezúttal bennünket Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros. A Gersei család a Nádasd nemzetségből származik, ígymár korai oklevelekből ismerhetjük történetüket. Megtudjuk, egykor tragikus események helyszíne volt az, ahol ma a gersekaráti Szent László templom magasodik. Az Árpád-ház kihalása után, a Csák Máték korában voltak, akik az Anjou-házat favorizálták, ide tartozott a Gersei család is. Ez a „politikai állásfoglalás” nem volt népszerű a Németújváriak szemében, így Vörös Salamon vezetésével feldúlták az egykori gersei birtokot. A vérengzésből Gersei Margit menekült meg, valamennyi családtagja odaveszett – mondja el Feiszt György.

Beszélünk Csiszár Zoltán Vasi Szemlében megjelent cikkéről is, amiben a Ghymes együttes Ki vigyáz című dalának pár sorára hívta fel a figyelmet, s abban akár Gersei Margit megmenekülését is leírhatták.

A kislányról anyai nagybátyja, az országbíró Köcski Sándor gondoskodott, így a királyi udvarba került, majd Magyar Pál királyi kincstárnok felesége lett. Feiszt György arra is kitér: utóbbinak köszönhető, hogy Károly király – a magyar jogtörténetben először – Margitot „fiúsítja”, így lehetőséget teremtett arra, hogy örökölhesse a családi birtokokat. Mire fordította vagyonát Margit? Szó esik a pápoci prépostságról és közjóért érzett elkötelezettségéről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában