Kijáró - Szlovénia

2022.11.27. 18:41

Hatszáz fotográfiát hagyott az utókorra

A hagyományossá vált nótaest mellett idén a három éve elhunyt Biro Jani fényképész emléke előtt fotókiállítással tisztelegtek a radamosi magyar művelődési egyesületben. Az eseményről a Muravidéki Magyar Rádió (MMR) adott hírt a Terepjáróban – és közösségi oldalán.

vaolhu

Fotókiállítás a radamosi faluotthonban

Forrás: MMR

A radamosi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület a régi magyar nóták megőrzése és átadása, valamint a falutörténeti emlékek tiszteletére nótaestet és fotókiállítást szervezett. Az eseményen az MMR munkatársa az egyesület alelnökével, Szomi Ilonával beszélgetett. Szomi Ilona mindenekelőtt felidézte Biro Jani emlékét: mint mondta, a fotós első fizetéséből – amikor anno Ausztriában dolgozni kezdett – fényképezőgépet vásárolt. Szenvedélyévé vált a fotózás: minden közösségi eseményen részt vett, mindig a kezében volt a fényképezőgép. Szomi Ilona elmondta azt is, hogy Biro Jani közismert és közkedvelt ember volt. Amikor pedig nyugdíjba ment, a fotózáson túl a régi fotók gyűjtése lett a szenvedélye. Így maradhattak fönn az értékes fotódokumentumok a hajdani gazdasági munkákbról, a tűzoltóság működéséről, a fiatalok kedvteléseiről. A fotográfus mindösszesen hatszáz képet hagyott az utókorra. 

Ebből a gazdag gyűjteményből rendeztek most kiállítást a radamosi faluotthonban. A képekkel a háttérben szervezték meg az év hetedik nótaestjét, amelyre vendégeket is hívtak: a hármasmalmi és a muraszombati csoportot; nem maradt el a harmonikakíséret sem. Radamos néhány száz lelket számláló, magyarok lakta falu Szlovéniában, Muraszombattól 20 kilométerre keletre, Lendvától 8 kilométerre északnyugatra a Lendva és a Bukovnica-patak között, a magyar határ közelében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában